Chwile mnie nie było, ale jestem już z powrotem z przepysznym ciastem marchewkowym. Jest zdecydowanie smaczniejsze od tego pieczonego z mąki pszennej. Moim zdaniem mąka gryczana bardziej podkreśla korzenny smak ciasta i nadaje mu charakteru. Ciasto jest puszyste, nie jest zbite ani gliniaste. Polecam jest przepyszne i spodziewajcie się większej ilości przepisów z wykorzystaniem mąki gryczanej :D
Składniki:
- 340 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml oleju
- 335 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki powideł
- 350 g startej marchewki na dużych oczkach (2-3 sztuki)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
Foremka dowolna tortownica 24 cm albo keksówka
W misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Ubijamy jajka, gdy będą już lekko podbite wsypujemy cukier i ubijamy aż zrobią się białe a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i dorzucamy powidła, miksujemy do połączenia.Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę a na koniec dodajemy marchewkę. Całość przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.
Polewa: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się woda, mieszamy do rozpuszczenia.Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Dodatkowo wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi albo drobno pokrojonymi orzechami.
Źródło gazeta Piękno & Pasje
Wygląda bardzo fajnie,szczególnie polewa przykuwa moją uwagę,bo ładnie się błyszczy,co rzadko się zdaża w domowych warunkach:)
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić, nie wiem czy nie dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńOlu wpadam na kawkę. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Ale mąki gryczanej nigdy nie dodawałam. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio piekłam z gryczaną:)
OdpowiedzUsuńWygląda oszałamiająco! Uwielbiam marchew :D
OdpowiedzUsuńMmm świetnie marchewkowe! Zapisuję, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mąkę gryczaną, bo jest niesamowicie wdzięczna w użyciu; D A Twoje ciacho wygląda świetnie!: )
OdpowiedzUsuńPalce lizać!!! Cudnie wygląda. A w ogóle dodałaś najlepsze składniki, więc nie mogło wyjść inaczej jak tylko wspaniałe ciasto. Wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo polubiłam mąkę gryczaną, więc przepis z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię warzywne ciasta, choć nigdy nie piekłam nic na mące gryczanej, bardzo jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio kilka razy pojawiło się buraczane i muszę przyznać, że mnie urzekło
Wygląda niesamowicie, niestety ostatnia próba upieczenia ciasta marchewkowego z mąk bezglutenowych ukończyła się konsumowaniem ciasta gliny... ale ciągle bardzo dobrego :)
OdpowiedzUsuńNasz piekarnik nie lubi tego rodzaju wypieków :(
Wooooow, ten marchewkowiec wygląda bosko :-) oblizuję się ze smakiem :-D
OdpowiedzUsuńLubię mąkę gryczaną bo jest bardzo wyrazista. Przyznam, że do ciast jeszcze jej nie używałam.
OdpowiedzUsuńciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych, chętnie taką wersję upieczemy :)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji korzystać z mąki gryczanej-jej cena mnie przerasta.. :(
OdpowiedzUsuńAle marchewkowe wygląda idealnie!
Bardzo ciekawy przepis, z mąki gryczanej jeszcze nic nie piekłam.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! I jakie zdrowe! :-)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe w święta musi być! :D A że gryczaną mąkę też akurat mam to będzie z gryczanej :D
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda tak...szlachetnie, gryka z pewnością nadaje świetny posmak
OdpowiedzUsuńWygląda bardzoo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne :) a że z mąki gryczanej dodatkowo u mnie plusuje! Takie ciacho, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Teraz tylko muszę poszukać mąki gryczanej....
OdpowiedzUsuńSzukam zamiennika mąki pszennej na wielkanocnego baranka i chyba właśnie znalazłam :) Twoje ciasto wygląda i "brzmi" bardzo apetycznie! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDobrym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka orkiszowa. Ciesze się że ciasto ci się spodobało i wcale się nie dziwię bo jest pyszne :D
Usuńsuper przepis, juz kilka razy uzywany!! polecam, ciasto jes hitem! ja dodaje troche wiecej powideł i kardamon, wychodzi pysznie!!
OdpowiedzUsuńStrasznie dużo cukru. Czy ktoś próbował dodać mniej cukru, czy to będzie miało wpływ na konsystencję ciasta?
OdpowiedzUsuńNie, nie będzie możesz dodać połowę
UsuńRerwelka 😊 zrobiłam na podwieczorek dla dziecka z domowym kisielkiem truskawkowym (bez polewy 😉). Zaraz udostępniam na Instagramie 😊 @nusiaimusia_yt
OdpowiedzUsuń