19.11.2014

Torcik cytrynowo-śmietankowy





      Cytrynowe, ucierane ciasto. Wilgotne, lekko kwaskowate, przełożone kremem śmietankowym a na wierzchu pianka orzechowa.



Składniki: 
  • 350 g mąki tortowej 
  • 200 g cukru pudru 
  • 200 g masła temp.pokojowa 
  • 6 jajek 
  • sok i skórka z 2 cytryn 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
Piana:
  • 2 białka 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka octu 
  • 50 g mielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały) 

Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka naturalnego 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
 Dodatkowo cukier puder

 Tortownica 21 cm


         Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na zmianę dodajemy jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, i sodą. Ucieramy tylko do połączenia się składników i do momentu aż masa będzie gładka. Na sam koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy!).
        Piana: Ubijamy białka, następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się nie rozpuści. Dodajemy ocet i orzechy, delikatnie mieszamy. Gdy sprawdzimy, że ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je i na wierzch wykładamy pianę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w 210*C (jeśli mamy piekarnik elektryczny włączmy tylko górną grzałkę). Studzimy.
        Nadzienie:Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do stężenia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy serek i cukier, miksujemy do połączenia. Wlewamy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
 Ciasto przekrawamy na pół, na dolną warstwę wykładamy nadzienie, przykrywamy a wierzch posypójemy cukrem pudrem.

* Ciasto wytrzyma w lodówce do 4 dni






12 komentarzy:

  1. Ukradłam ciasto marchewkowe z mąką gryczaną, chętnie podkradnę i ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cytrynowe słodkości, są świetne. Ciacho prezentuje się pysznie. Pozdrawiam cieplutko bo u mnie dzisiaj zimnica :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny tort i na pewno super smakuje. Z chęcią spróbuję, choć nie wiem czy będę potrafił upiec :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje wypieki to mistrzostwo! Normalnie aż miło popatrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie masz litości....;)! Chyba przestanę tu zaglądać...;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta z wyczuwalnym smakiem cytrynowym to jest coś co lubię. Twój torcik widać z daleka, że jest fantastycznie smaczny. Pysznie i pięknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. To zdecydowanie moje smaki, więc wpraszam się na duży kawałek tych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, jakie cudo :) Ja też walczę dzisiaj z tortem- drugim w moim życiu :D Ciekawe co wyjdzie :)) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...