26.11.2014

Ciasteczka "Gniazdka"






         Zanim zaprezentuje pierniczki zapraszam was na kruche ciasteczka otoczone delikatna pianką z dodatkiem konfitury malinowej. Polecam ciasteczka są bardzo pyszne!



Składniki:

  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 130 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
Beza:
  • 4 białka temp.pokojowa
  • 280 g cukru 
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego (najlepiej własnej produkcji) 
Dodatkowo:
  • 240 g konfitury malinowej 
  • dwie duże blachy do ciastek 
  • worek cukierniczy 
  • tylka "gwiazdka"

Przed pieczeniem warto jest sparzyć jajka wrzątkiem!

        Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy okrągłą foremką ciastka i układamy na blaszce. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 12-15 minut. Studzimy.
      Beza:Białka najlepiej ubijają się gdy są w temp.pokojowej. Miska powinna być odtłuszczona a w białku nie powinna znaleźć się nawet odrobina żółtka!
Białka ubijamy na sztywno, pomalutku wsypujemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie stawiamy miskę nad garnkiem z mocno parującą wodą (dno miski nie powinno dotykać wody) i ubijamy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Pianę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na brzegach ciastka koło pozostawiając pusty środek. Wszystkie ciastka układamy na blaszce albo desce tak żeby się nie dotykały i odstawiamy do wysuszenia w temp. pokojowej minimum 24h, najlepiej dwa dni.
Do środka ciastka nakładamy 1/2 łyżeczki konfitury.






26 komentarzy:

  1. Ależ one smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie potrafiłabym się oprzeć takim ciasteczkom. Pyszne... z bezą... chyba byłyby moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle kusisz tymi łakociami:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A! to białe to beza a myślałam, że kremik jakiś:) urocze

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj ale fantastyczne ciasteczka :-) poproszę chociaż jedno :-) zabieram sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne są w zam raz do popołudniowej herbatki. tak mi się jakoś angielsko kojarzą. Pasowały by na podwieczorek u jej królewskiej wysokości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjnie wyglądają:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne! Szczęka opada :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To kiedy będzie u mnie kurier z tymi pysznościami?; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko upiekę druga partię, pierwsza znikła :}

      Usuń
  10. Baaaardzo kusząco wyglądają :D mmm.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ piękne i urocze. Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne :) I na pewno pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocze ciasteczka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ one są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Olu są cudne!! Aż trudno się im oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  16. Powiem krótko, ślicznotki zrobiłaś, ślinka cieknie. A i zdjęcia cudne !

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne chrupacze, bardzo delikatne....ustawiam się w kolejce po kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Te ciacha są fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...