13.11.2014

Ciasto marchewkowe z mąki gryczanej






       Chwile mnie nie było, ale jestem już z powrotem z przepysznym ciastem marchewkowym. Jest zdecydowanie smaczniejsze od tego pieczonego z mąki pszennej. Moim zdaniem mąka gryczana bardziej podkreśla korzenny smak ciasta i nadaje mu charakteru. Ciasto jest puszyste, nie jest zbite ani gliniaste. Polecam jest przepyszne i spodziewajcie się większej ilości przepisów z wykorzystaniem mąki gryczanej :D



Składniki: 
  • 340 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 250 ml oleju 
  • 335 g mąki gryczanej 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3 łyżki powideł
  • 350 g startej marchewki na dużych oczkach (2-3 sztuki)
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Foremka dowolna tortownica 24 cm albo keksówka


      W misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Ubijamy jajka, gdy będą już lekko podbite wsypujemy cukier i ubijamy aż zrobią się białe a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i dorzucamy powidła, miksujemy do połączenia.Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę a na koniec dodajemy marchewkę. Całość przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.
 Polewa: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami  i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się woda, mieszamy do rozpuszczenia.Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Dodatkowo wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi albo drobno pokrojonymi orzechami.






Źródło gazeta Piękno & Pasje 

26 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo fajnie,szczególnie polewa przykuwa moją uwagę,bo ładnie się błyszczy,co rzadko się zdaża w domowych warunkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je zrobić, nie wiem czy nie dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu wpadam na kawkę. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Ale mąki gryczanej nigdy nie dodawałam. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio piekłam z gryczaną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda oszałamiająco! Uwielbiam marchew :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm świetnie marchewkowe! Zapisuję, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię mąkę gryczaną, bo jest niesamowicie wdzięczna w użyciu; D A Twoje ciacho wygląda świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  9. Palce lizać!!! Cudnie wygląda. A w ogóle dodałaś najlepsze składniki, więc nie mogło wyjść inaczej jak tylko wspaniałe ciasto. Wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo polubiłam mąkę gryczaną, więc przepis z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię warzywne ciasta, choć nigdy nie piekłam nic na mące gryczanej, bardzo jestem ciekawa smaku
    u mnie ostatnio kilka razy pojawiło się buraczane i muszę przyznać, że mnie urzekło

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niesamowicie, niestety ostatnia próba upieczenia ciasta marchewkowego z mąk bezglutenowych ukończyła się konsumowaniem ciasta gliny... ale ciągle bardzo dobrego :)
    Nasz piekarnik nie lubi tego rodzaju wypieków :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Wooooow, ten marchewkowiec wygląda bosko :-) oblizuję się ze smakiem :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię mąkę gryczaną bo jest bardzo wyrazista. Przyznam, że do ciast jeszcze jej nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych, chętnie taką wersję upieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie miałam okazji korzystać z mąki gryczanej-jej cena mnie przerasta.. :(
    Ale marchewkowe wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis, z mąki gryczanej jeszcze nic nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super ciacho! I jakie zdrowe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marchewkowe w święta musi być! :D A że gryczaną mąkę też akurat mam to będzie z gryczanej :D

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciasto wygląda tak...szlachetnie, gryka z pewnością nadaje świetny posmak

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzoo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne :) a że z mąki gryczanej dodatkowo u mnie plusuje! Takie ciacho, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda pięknie! Teraz tylko muszę poszukać mąki gryczanej....

    OdpowiedzUsuń
  24. Szukam zamiennika mąki pszennej na wielkanocnego baranka i chyba właśnie znalazłam :) Twoje ciasto wygląda i "brzmi" bardzo apetycznie! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka orkiszowa. Ciesze się że ciasto ci się spodobało i wcale się nie dziwię bo jest pyszne :D

      Usuń
  25. super przepis, juz kilka razy uzywany!! polecam, ciasto jes hitem! ja dodaje troche wiecej powideł i kardamon, wychodzi pysznie!!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...