Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe z mąki gryczanej






       Chwile mnie nie było, ale jestem już z powrotem z przepysznym ciastem marchewkowym. Jest zdecydowanie smaczniejsze od tego pieczonego z mąki pszennej. Moim zdaniem mąka gryczana bardziej podkreśla korzenny smak ciasta i nadaje mu charakteru. Ciasto jest puszyste, nie jest zbite ani gliniaste. Polecam jest przepyszne i spodziewajcie się większej ilości przepisów z wykorzystaniem mąki gryczanej :D



Składniki: 
  • 340 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 250 ml oleju 
  • 335 g mąki gryczanej 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3 łyżki powideł
  • 350 g startej marchewki na dużych oczkach (2-3 sztuki)
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Foremka dowolna tortownica 24 cm albo keksówka


      W misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Ubijamy jajka, gdy będą już lekko podbite wsypujemy cukier i ubijamy aż zrobią się białe a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i dorzucamy powidła, miksujemy do połączenia.Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę a na koniec dodajemy marchewkę. Całość przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.
 Polewa: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami  i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się woda, mieszamy do rozpuszczenia.Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Dodatkowo wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi albo drobno pokrojonymi orzechami.






Źródło gazeta Piękno & Pasje 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo fajnie,szczególnie polewa przykuwa moją uwagę,bo ładnie się błyszczy,co rzadko się zdaża w domowych warunkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je zrobić, nie wiem czy nie dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu wpadam na kawkę. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Ale mąki gryczanej nigdy nie dodawałam. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio piekłam z gryczaną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda oszałamiająco! Uwielbiam marchew :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm świetnie marchewkowe! Zapisuję, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię mąkę gryczaną, bo jest niesamowicie wdzięczna w użyciu; D A Twoje ciacho wygląda świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  9. Palce lizać!!! Cudnie wygląda. A w ogóle dodałaś najlepsze składniki, więc nie mogło wyjść inaczej jak tylko wspaniałe ciasto. Wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo polubiłam mąkę gryczaną, więc przepis z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię warzywne ciasta, choć nigdy nie piekłam nic na mące gryczanej, bardzo jestem ciekawa smaku
    u mnie ostatnio kilka razy pojawiło się buraczane i muszę przyznać, że mnie urzekło

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niesamowicie, niestety ostatnia próba upieczenia ciasta marchewkowego z mąk bezglutenowych ukończyła się konsumowaniem ciasta gliny... ale ciągle bardzo dobrego :)
    Nasz piekarnik nie lubi tego rodzaju wypieków :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Wooooow, ten marchewkowiec wygląda bosko :-) oblizuję się ze smakiem :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię mąkę gryczaną bo jest bardzo wyrazista. Przyznam, że do ciast jeszcze jej nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych, chętnie taką wersję upieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie miałam okazji korzystać z mąki gryczanej-jej cena mnie przerasta.. :(
    Ale marchewkowe wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis, z mąki gryczanej jeszcze nic nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super ciacho! I jakie zdrowe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marchewkowe w święta musi być! :D A że gryczaną mąkę też akurat mam to będzie z gryczanej :D

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciasto wygląda tak...szlachetnie, gryka z pewnością nadaje świetny posmak

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzoo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne :) a że z mąki gryczanej dodatkowo u mnie plusuje! Takie ciacho, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda pięknie! Teraz tylko muszę poszukać mąki gryczanej....

    OdpowiedzUsuń
  24. Szukam zamiennika mąki pszennej na wielkanocnego baranka i chyba właśnie znalazłam :) Twoje ciasto wygląda i "brzmi" bardzo apetycznie! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka orkiszowa. Ciesze się że ciasto ci się spodobało i wcale się nie dziwię bo jest pyszne :D

      Usuń
  25. super przepis, juz kilka razy uzywany!! polecam, ciasto jes hitem! ja dodaje troche wiecej powideł i kardamon, wychodzi pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Strasznie dużo cukru. Czy ktoś próbował dodać mniej cukru, czy to będzie miało wpływ na konsystencję ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  27. Rerwelka 😊 zrobiłam na podwieczorek dla dziecka z domowym kisielkiem truskawkowym (bez polewy 😉). Zaraz udostępniam na Instagramie 😊 @nusiaimusia_yt

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz