Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki z ciasta topionego



           

            Rogaliki mają coś w sobie co sprawia że przyciągają cię jak magnes. Niby zjesz jednego a już myślisz o kolejnym przynajmniej ja tak mam :) Ciasto jest kruche, delikatne i dobrze się z nim pracuje. Ciasta nie trzeba długo zagniatać/wyrabiać a po włożeniu do wody wypływa naprawdę bardzo szybko po 20-30 minutach. Wystarczy odrobina powideł i wychodzą świetne ciacha do podjadania.


Składniki ciasto:

  • 50 g drożdży 
  • 500 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • około 200 g powideł 
  • 1 białko  
  • cukier


                  Do ciepłego mleka wsyp cukier i pokrusz drożdże. Wymieszaj i odstaw. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj masło, żółtko i sól wszystko razem posiekaj. Wlej drożdże i porządnie zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do 2 worków foliowych, porządnie zaciśnij i włóż do zimnej wody tak żeby całe się zanurzyło. Poczekaj aż wypłynie. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wytnij trójkąty, zrób niewielkie nacięcie nałóż odrobinę powideł i zwiń (tak jak na zdjęciu). Posmaruj rozkłóconym białkiem z dodatkiem mleka/wody, posyp cukrem i piecz w 180*C na jasny złoty kolor 20 minut.






Przepis na ciasto zapożyczyłam z tego przepisu

Komentarze

  1. rewelacyjny przepis :) pyszne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i apetyczny przepis :) Na pewno chętnie go wykorzystam podczas przygotowywania sobotniej imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia takie kiedyś robiła :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam kiedyś takie rogaliki, pyszniutkie są

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te rogaliki, są pyyyyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne te rogaliki! Musimy kiedyś zrobić, koniecznie z powidłami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę kiedyś spróbować zrobić rogaliki 'topione', bo szczerze, to zawsze robię tradycyjne, drożdżowe rogaliki. Albo kruche :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz