Uwielbiam sprawiać sobie i rodzinie takie małe przyjemności jak ciepłe bułeczki na śniadanie. Puchate z dużą ilością kruszonki, posmarowane tylko masełkiem smakują wyśmienicie. Takie małe przyjemności na początek dnia :)
Składniki:
- 560 g mąki luksusowej
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 80 g rozpuszczonego masła
- 30 g drożdży
- 250 ml letniego mleka
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 70 g masła temp. pokojowa
- 40 g cukru pudru
Do 100 ml mleka dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąkę i sól. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę, dodaj do mąki. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie bardzo mocno się kleić dodaj odrobinę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, półtora.
Odrywaj kawałki ciasta i uformuj bułeczki. Połóż na natłuszczonej blaszce robiąc odstępy między bułeczkami. Przykryj i odstaw na 20 minut. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj tak żeby powstały drobinki (jeśli będzie trzeba podsyp mąką). Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w 180*C przez 25-30 minut.
Wyglądają mega!
OdpowiedzUsuńIm więcej kruszonki tym lepiej :) Pycha!
OdpowiedzUsuńUłożone w piękny maślany kwiatuszek :P Pycha, szczególnie z tym mlekiem :D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić jakiś drożdżowy wypiek, Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDo herbatki byłyby idealne:)
OdpowiedzUsuń