28.01.2018

Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe




                 Pyszne, czekoladowe ciasto bez dodatku cukru, mąki pszennej, wegańskie. Ciasto jest bardzo mięsiste, wilgotne przypomina babkę. W smaku wyczuwalne banany i czekolada. Chociaż nie ma w nim cukru ciasto jest bardzo słodkie za sprawą daktyli. Szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy chcemy przygotować coś do kawki.


Składniki: 
  • 500 g bananów bez skórki 
  • 150 g daktyli 
  • 200 g mąki ryżowej 
  • 50 g kakao 
  • 150 ml oleju 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody 
  • szczypta soli 
 Keksówka       wyłożona pergaminem i natłuszczona


             Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut.  Banany skrop sokiem z cytryny i zblenduj na gładką papkę. Mąkę wymieszaj z kakao, solą, proszkiem i sodą. Do mąki dodaj olej, banany i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj drobno pokrojone daktyle i czekoladę. Ciasto przelej do foremki i piecz około 45 minut (do suchego patyczka) w temp. 180*C grzanie góra i dół.





Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Maniusia

4 komentarze:

  1. Świetne, upiekę siostrzeńcom

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham mięsiste i wilgotne ciasta <3 Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciacho :) pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam czekoladowych ciast, a teraz uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...