Przejdź do głównej zawartości

Sernik z musem truskawkowym i bitą śmietaną




             Niesamowity sernik, bardzo wyjątkowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną. Sam sernik jest kremowy, mazisty i rozpływa się w ustach. Idealny na wyjątkowe spotkania rodzinne, na pewno zachwyci :) 



Składniki: 

Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
Masa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • sok z jednej cytryny 
Mus truskawkowy:
  • 300 g mrożonych truskawek 
  • 125 ml wody 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1 budyń śmietankowy  
Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki żelatyny albo 2 śmietan-fixy 

Tortownica 26 cm


              Spód:  Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtko i wszystko razem pokrój/przemieszaj nożem. Następnie zagnieć ciasto. Foremkę wyłóż pergaminem i nasmaruj olejem. Na dnie formy wyłóż równomiernie ciasto.
              Masa: wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Wylej masę na wcześniej przygotowane ciasto. Piecz 60-70 minut w 160 st.C. Wierzch sernika powinien mieć złoty kolor a środek powinien być ścięty. Przestudź w piekarniku.
              Mus truskawkowy: truskawki włóż do garnka zalej wodą i wsyp cukier. Podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy woda zacznie się gotować zmniejsz temp. i chwilę pogotuj dopóki truskawki będą miękkie. Zmiksuj na papkę, wsyp galaretkę, budyń i mieszaj do czasu aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Przestudź. Gęstniejącą masę wylej na wierzch sernika.
             Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj rozpuszczoną żelatynę i rozsmaruj na musie truskawkowym. Przechowuj w lodówce do 4 dni.  




Komentarze

  1. Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serników, a Twój prezentuje się rewelacyjnie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm ten mus truskawkowy <3 Chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ bym chętnie zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojeeej! A ja tak kocham serniki! :)
    Jest przepięknie letni! Super!
    http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/produkt/ksiazka-serniki-slodkie-i-wytrawne-renata-czelny-kawa/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w tym serniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzieś już widziałam podobny serniczek. Tylko gdzie? :)
    Bardzo mi się podoba.
    Ciekawe czy sprawdziłby się u mnie na medal (a wszyscy w domu kochają serniki)? Coś mi się wydaje, że tak! :)
    Zrobię z chęcią.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz