Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowe z niespodzianką








                Idealne muffinki na dzień dziecka :) Bardzo czekoladowe z niespodzianką w środku. Większym łasuchom proponuje polać babeczki rozpuszczoną czekoladą. Buźki będą brudne od czekolady ale co tam radości będzie sporo :D


Składniki: 

suche:

  • 320 g mąki 
  • 20 g kakao 
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 160 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
mokre:
  • 3 jajka 
  • 150 ml oleju 
  • 250 ml zsiadłego mleka 
 dodatkowo:
  • 1 czekolada mleczna z prażynkami albo zwykła mleczna 
  • 50 g zbożowych kulek o smaku czekoladowym 


                      Potrzebne ci będą dwie miski. Do jednej dodaj suche składniki i porządnie wymieszaj, do drugiej dodaj mokre i połącz. Do suchych wlej mokre i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Dodaj drobno pokrojoną czekoladę i kuleczki zbożowe. Ciastem napełniaj papierowe foremki tak do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut. Dla większej rozpusty babeczki możesz polać rozpuszczoną czekoladą ;)



Komentarze

  1. Bardzo lubię takie muffinki.
    Z niespodzianką? Czemu nie?
    Super pomysł. No i apetyczny wygląd.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś apetytu tymi zdjęciami! Zaraz zaczynam robić Muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieciaki wręcz by napadły na te babeczki i pochłonęły w kilka sekund :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale urocze! Idealne na dzień dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie miałam okazji piec muffinek z zsiadłym mlekiem. Twoje wyglądają wspaniale:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie<3 A jaszczurka genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł z tą niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam mufinki jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na muffinki to ja zawsze jestem chętna :) Uwielbiam w każdej wersji, a Twoje wyglądają mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pomysłowe zdjęcie :) muffinki na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok