Przejdź do głównej zawartości

Kalafior pieczony w serowym sosie





                 Przepyszny kalafior! Idealny jako samodzielne danie, ale też świetnie pasuje do mięs polędwicy czy steku. Pokochają go dzieci, jest chrupiący, nie jest rozpaćkany i nijaki. Idealny do wieczornej kolacji przy świecach i lampce wina. Smaki świetnie się ze sobą łączą, podczas pieczenia wnikają w kalafiora i z nudnego warzywa powstaje nam boskie danie :)



Składniki: 
  • 1 kalafior około 1kg
  • 2 jajka 
  • 100 ml mleka 
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
  • sól i pieprz 
  • 50 g sera grana padano 
  • 50 g gorgonzoli 
  • 30 g orzechów włoskich lub pekan 
  • 1 łyżka bułki tartej 

                Do posolonego wrzątku wrzuć kalafiora i chwile pogotuj. Powinien być al`dente. Porządnie odsącz go z wody. W misce wymieszaj jajka, mleko, rozmaryn, czosnek i sery. Dopraw sporą szczyptą pieprzu i soli. Do naczynia żaroodpornego włóż kalafiora i polej sosem. Na wierzchu posyp bułką tartą i orzechami. Piecz 25 minut w 200 st.C grzałka góra i dół. Podawaj na ciepło.




Komentarze

  1. Świetny pomysł, a kalafiora uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczony kalafior to niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, nigdy nie przepadałam za kaloafiorem, ale przyrządzony w ten sposób, może się okazac naprawdę nieziemski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że nie mogę przekonać się do pieczonej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalafior bardzo lubię pod każdą postacią, a Twoja propozycja z serem jest rewelacyjna :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz