Przejdź do głównej zawartości

Szybkie ciasteczka orzechowe




            Mniam, przepyszne ciasteczka orzechowe. Z chrupiącą skorupką, mięciutkim i ciągnącym środkiem. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Bardzo szybko się je robi i bardzo szybko się je zjada.



Składniki: 
  • 3 białka 
  • 200 g cukru 
  • 150 g zmielonych orzechów (ulubione albo mix) 

                Wszystkie składniki umieść w misce, którą następnie postaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj około 5 minut aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Odrywaj kawałki ciasta mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układaj w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 180*C.




Komentarze

  1. Uwielbiam takie przepisy, ale ja dzisiaj rano dodałam do swoich ciasteczek cukru czcionowego i wyszły znacznie bardziej aromatyczne niż poprzednie. Podobno można dodać orzechy brazylijskie, autorko wpisu jadłaś? Warto kupować? Są dość drogie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od upodobań. Jeśli chcesz spróbować orzechów brazylijskich kup na początek mieszankę orzechów. Tam na pewno znajdziesz kilka sztuk spróbujesz i ocenisz. Ja osobiście nie przepadam wolę włoskie, laskowe albo pekany.

      Usuń
  2. Coś idealnego na popołudniowe piątkowe zrelaksowanie. Lubię orzechy i wypieki o ich smaku. Pyszna propozycja! Jestem za :) Serdecznie pozdrawiam - już prawie - weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie! Przepis jest prosty, robi się je szybko a to coś, co uwielbiam :) A zdjęcie z mlekiem jest genialne, właśnie ze słynnymi ciasteczkami orzechowymi z mlekiem sobie je skojarzyłem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne :) a jakby tak na wierzch jeszcze ciut czekoladki... mmmm poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten chrupiący wierzch mnie bardzo kusi!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wo i tylko tyle składników! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Siostra zrobiła kiedyś podobne i były przepyszne :D
    Twoje tak ślicznie wyglądają z tym orzeszkiem na środku ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne, jak jeszcze środek ma niespodziankę to już wogóle bomba

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne ciacha! Nie spodziewałam się tak krótkiej listy składników:)

    OdpowiedzUsuń
  10. może łupie pytanie, ale czy białka trzeba ubić?

    OdpowiedzUsuń
  11. nie wyszły mi. jak dla mnie za dużo cukru i są za słodki. wyszła mi płynna masa więc o żadnym odrywaniu nie ma mowy i na dodatek jeszcze kilka zlało mi się na blaszcze. ciężko je oderwać od papieu, ale smak jest bardzo dobry super orzechowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciastka są z tych słodszych jak kokosanki. Jestem ciekawa dlaczego ciasto wyszło płynne. No szkoda.

      Usuń
    2. Spróbuję je jeszcze raz zrobić, może za krótko je mieszalam nad tą ciepła woda? Mimo że nie do końca wyszły to dzieciom bardzo smakowały :-)

      Usuń
    3. Użyj białek temp. pokojowej w średnim rozmiarze. Woda nie powinna dotykać miski tylko na nią parować. Mieszaj do chwili aż orzechy zrobią się mokre/wilgotne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz