Przejdź do głównej zawartości

Schab gotowany 5 minutowy





         Pyszne mięsko gotowane 2 x po 5 minut. Jest to bardzo smaczny i bardzo prosty patent na domową wędlinę. Mięsko jest bardzo aromatyczne od ziół i bardzo soczyste. Zamiast schabu możemy wykorzystać pierś z indyka.



Składniki: 
  • 2,5 L wody 
  • 600 do 1kg schabu bez kości 
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki majeranku 
  • 1 czubata łyżka soli 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 10 ziaren pieprzu zielonego albo kolorowego 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 4 owoce jałowca


        Wodę wlej do garnka dodaj wszystkie przyprawy, majonez i zagotuj. Gotuj około 2-3 minut. Przestudź. Do zimnej zalewy włóż schab i ponownie zagotuj. Gotuj z zegarkiem w ręce 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Następnego dnia ponownie gotuj 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Mięsko jest już gotowe.




Inspiracją był przepis Agaty Wojdy


Komentarze

  1. Świetny pomysł ! Widać, że schab zachowuje soczystość. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, zrobić dobry schab to sztuka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe mięso jest najsmaczniejsze. No i najzdrowsze :) Pyszny schab. A jaki szybki w przyrządzaniu. Bomba! Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny schabik, koniecznie muszę sobie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na schabik :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne miesko.tez tak robię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy wyjmować z wody po 1 gotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...