Przejdź do głównej zawartości

Smalczyk fasolowy




            Wegańska wersja smalcu bez skwarek przyznaje że smakuje wyśmienicie. Zmiksowana fasola jest kremowa, gładka a jej smak podkręcony został świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulką. Smalczyk rozsmarowany na świeżej kromce chleba z dodatkiem ogórka małosolnego jest fantastyczny! Polecam również majonez z fasoli :D 



Składniki: 
  • 1 szklanka białej fasoli 
  • 1 biała cebula 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek jeśli jest to świeży 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 


                Fasolę zalej 2 szklankami wody i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie odlej wodę, przełóż fasolę do garnka i zalej ponownie 2 szklankami wody. Gotuj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę pod koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż. Przestudź. Fasolę zblenduj, dodaj 3/4 cebuli, majeranek (ilość majeranku zależy od naszych upodobań smakowych), dopraw solą i pieprzem. Zblenduj jeszcze raz. Jeśli smalczyk będzie za suchy dolej trochę wody. Dodaj resztę cebuli, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.






źródło: gazeta "slowly veggie"

Komentarze

  1. Wegański smalczyk! Pyszności. Tyle razy miałam go ochotę zrobić. A tu przepis sam do mnie przyszedł, podane jak na tacy. Nie mogę nie skorzystać. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł plus ta fasola, to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. A można użyć białej fasoli z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsza będzie gotowana, ale jeśli chcesz użyć fasoli z puszki to przed zblendowaniem opłucz ją wodą.

      Usuń
  4. Robiłam, ale oprócz mnie wszyscy woleli ten tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Bardzo lubimy dodawać też małe jabłko :D Nawet nasz tata był bardzo zadowolony z kanapek z tym smarowidłem ale stwierdził, że bardziej przypomina mu dobrą wątrobiankę niż smalec :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok