Przejdź do głównej zawartości

Smalczyk fasolowy




            Wegańska wersja smalcu bez skwarek przyznaje że smakuje wyśmienicie. Zmiksowana fasola jest kremowa, gładka a jej smak podkręcony został świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulką. Smalczyk rozsmarowany na świeżej kromce chleba z dodatkiem ogórka małosolnego jest fantastyczny! Polecam również majonez z fasoli :D 



Składniki: 
  • 1 szklanka białej fasoli 
  • 1 biała cebula 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek jeśli jest to świeży 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 


                Fasolę zalej 2 szklankami wody i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie odlej wodę, przełóż fasolę do garnka i zalej ponownie 2 szklankami wody. Gotuj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę pod koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż. Przestudź. Fasolę zblenduj, dodaj 3/4 cebuli, majeranek (ilość majeranku zależy od naszych upodobań smakowych), dopraw solą i pieprzem. Zblenduj jeszcze raz. Jeśli smalczyk będzie za suchy dolej trochę wody. Dodaj resztę cebuli, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.






źródło: gazeta "slowly veggie"

Komentarze

  1. Wegański smalczyk! Pyszności. Tyle razy miałam go ochotę zrobić. A tu przepis sam do mnie przyszedł, podane jak na tacy. Nie mogę nie skorzystać. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł plus ta fasola, to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. A można użyć białej fasoli z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsza będzie gotowana, ale jeśli chcesz użyć fasoli z puszki to przed zblendowaniem opłucz ją wodą.

      Usuń
  4. Robiłam, ale oprócz mnie wszyscy woleli ten tradycyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Bardzo lubimy dodawać też małe jabłko :D Nawet nasz tata był bardzo zadowolony z kanapek z tym smarowidłem ale stwierdził, że bardziej przypomina mu dobrą wątrobiankę niż smalec :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz