Wegańska wersja smalcu bez skwarek przyznaje że smakuje wyśmienicie. Zmiksowana fasola jest kremowa, gładka a jej smak podkręcony został świeżym majerankiem, czosnkiem i cebulką. Smalczyk rozsmarowany na świeżej kromce chleba z dodatkiem ogórka małosolnego jest fantastyczny! Polecam również majonez z fasoli :D
Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek jeśli jest to świeży
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Fasolę zalej 2 szklankami wody i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie odlej wodę, przełóż fasolę do garnka i zalej ponownie 2 szklankami wody. Gotuj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oleju podsmaż cebulę pod koniec dodaj czosnek i jeszcze chwilę smaż. Przestudź. Fasolę zblenduj, dodaj 3/4 cebuli, majeranek (ilość majeranku zależy od naszych upodobań smakowych), dopraw solą i pieprzem. Zblenduj jeszcze raz. Jeśli smalczyk będzie za suchy dolej trochę wody. Dodaj resztę cebuli, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.
źródło: gazeta "slowly veggie"
Wegański smalczyk! Pyszności. Tyle razy miałam go ochotę zrobić. A tu przepis sam do mnie przyszedł, podane jak na tacy. Nie mogę nie skorzystać. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł plus ta fasola, to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńA można użyć białej fasoli z puszki?
OdpowiedzUsuńLepsza będzie gotowana, ale jeśli chcesz użyć fasoli z puszki to przed zblendowaniem opłucz ją wodą.
UsuńKoniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńRobiłam, ale oprócz mnie wszyscy woleli ten tradycyjny :)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubimy dodawać też małe jabłko :D Nawet nasz tata był bardzo zadowolony z kanapek z tym smarowidłem ale stwierdził, że bardziej przypomina mu dobrą wątrobiankę niż smalec :)
OdpowiedzUsuń