Mniam, przepyszne ciasteczka orzechowe. Z chrupiącą skorupką, mięciutkim i ciągnącym środkiem. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Bardzo szybko się je robi i bardzo szybko się je zjada.
Składniki:
- 3 białka
- 200 g cukru
- 150 g zmielonych orzechów (ulubione albo mix)
Wszystkie składniki umieść w misce, którą następnie postaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj około 5 minut aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Odrywaj kawałki ciasta mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układaj w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 180*C.
Uwielbiam takie przepisy, ale ja dzisiaj rano dodałam do swoich ciasteczek cukru czcionowego i wyszły znacznie bardziej aromatyczne niż poprzednie. Podobno można dodać orzechy brazylijskie, autorko wpisu jadłaś? Warto kupować? Są dość drogie :/
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od upodobań. Jeśli chcesz spróbować orzechów brazylijskich kup na początek mieszankę orzechów. Tam na pewno znajdziesz kilka sztuk spróbujesz i ocenisz. Ja osobiście nie przepadam wolę włoskie, laskowe albo pekany.
UsuńCoś idealnego na popołudniowe piątkowe zrelaksowanie. Lubię orzechy i wypieki o ich smaku. Pyszna propozycja! Jestem za :) Serdecznie pozdrawiam - już prawie - weekendowo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Przepis jest prosty, robi się je szybko a to coś, co uwielbiam :) A zdjęcie z mlekiem jest genialne, właśnie ze słynnymi ciasteczkami orzechowymi z mlekiem sobie je skojarzyłem :)
OdpowiedzUsuńgenialne :) a jakby tak na wierzch jeszcze ciut czekoladki... mmmm poezja :D
OdpowiedzUsuńTen chrupiący wierzch mnie bardzo kusi!:)
OdpowiedzUsuńWo i tylko tyle składników! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńSiostra zrobiła kiedyś podobne i były przepyszne :D
OdpowiedzUsuńTwoje tak ślicznie wyglądają z tym orzeszkiem na środku ^^
Świetne, jak jeszcze środek ma niespodziankę to już wogóle bomba
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńGenialne ciacha! Nie spodziewałam się tak krótkiej listy składników:)
OdpowiedzUsuńmoże łupie pytanie, ale czy białka trzeba ubić?
OdpowiedzUsuńNie :D
Usuńnie wyszły mi. jak dla mnie za dużo cukru i są za słodki. wyszła mi płynna masa więc o żadnym odrywaniu nie ma mowy i na dodatek jeszcze kilka zlało mi się na blaszcze. ciężko je oderwać od papieu, ale smak jest bardzo dobry super orzechowy.
OdpowiedzUsuńTak, ciastka są z tych słodszych jak kokosanki. Jestem ciekawa dlaczego ciasto wyszło płynne. No szkoda.
UsuńSpróbuję je jeszcze raz zrobić, może za krótko je mieszalam nad tą ciepła woda? Mimo że nie do końca wyszły to dzieciom bardzo smakowały :-)
UsuńUżyj białek temp. pokojowej w średnim rozmiarze. Woda nie powinna dotykać miski tylko na nią parować. Mieszaj do chwili aż orzechy zrobią się mokre/wilgotne.
Usuń