Przejdź do głównej zawartości

Słodkie mrowisko





         Słodkie mrowisko są to nałożone na siebie warstwy ciastek w smaku i kształcie przypominające faworki a całość polana polewą z cukru, masła i miodu. Wygląda to bardzo ciekawie a dla większego urozmaicenia mrowisko można posypać makiem, drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami. Polecam na rodzinną imprezkę idealne  :D



Składniki: 
  • 5 jajek 
  • 360 g mąki + mąka do podsypania (poznańska, luksusowa)
  • 200 g masła 
  • 300 g cukru 
  • 1 czubata łyżka miodu
  • olej do smażenia 



             Jajka porządnie roztrzep w misce, wsyp mąkę i wymieszaj. Ciasto przełóż na blat i zagniataj do chwili aż będzie sprężyste i elastyczne. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno przyklejać się do blatu podsyp jeszcze mąki. Zagniatanie ciasta może potrwać około 20-30 minut.
Podziel ciasto na trzy części. Posyp blat odrobiną mąki i rozwałkuj cienko pierwsze ciasto. Pokrój je w paski niezbyt długie i niezbyt szerokie. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Paseczki ciasta smaż w głębokim tłuszczu na ładny złoty kolor. Nie wrzucaj od razu zbyt dużej ilości paseczków ponieważ pod wpływem wysokiej temp. zaczną rosnąć. Po wyjęciu z oleju odsącz na papierowym ręczniku.
Do garnka włóż masło, cukier i miód rozpuść a następnie delikatnie podgrzewaj 15 minut. Odstaw na 5 minut. Na talerzu ułóż warstwę smażonych pasków i delikatnie polej każdy pasek odrobiną polewy. Znowu ułóż warstwę ciastek i polej polewą i tak dalej aż skończą ci się składniki.







Komentarze

  1. Świetny pomysł na karnawałowe słodkości :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie znam ten deser-bo jest litewski. Kuzynka mi go robiła i autobusem przesyłała :) Koniecznie z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ słooodko:) Super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy pomysł, słodka rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale genialne! Pierwsze takie widzę, ale coś czuję, że smakowo nie dla mnie, bo faworki mi nie smakują heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł jest świetny! Takie słodkie mrowisko sprawdzi się na pewno na niejednej imprezie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajowskie mrówy, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka mi pociekła wyglądają fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na podanie takich słodkości! Musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Super to wygląda i pewnie posypane makiem naprawdę przypominałoby mrowisko :D Nigdy nie jadłyśmy niczego podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na przekąskę! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda wspaniale :) na rodzinnej imprezie z pewnością zaskoczy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. będąc na Podlasiu musiałam spróbować tego przysmaku! Tam tylko używają na prawdę faworków :)
    Bardzo słodkie, ale jak bardzo doobre <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie to wygląda. Szkoda jeść, żeby nie psuć.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajne mrowisko! Nie spotkałam się z takim :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz