Przejdź do głównej zawartości

Pączusie kokosowe z serkiem mascarpone






            Bardzo szybki i łatwy przepis na pączusie z dodatkiem wiórków kokosowych i serka mascarpone. Pączusie choć nie są na drożdżach wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste. Jeśli mamy ochotę każdego pączka możemy zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie, fantastycznie podkreśli smak wiórków kokosowych.




Składniki: 
  • 280 g mąki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 80 g cukru 
  • 200 ml mleka (może być kokosowe) 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki wódki albo likieru kokosowego 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia   



         Wszystkie składniki na ciasto porządnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Przed włożeniem ciasta zrób test czy olej jest rozgrzany. Wrzuć kawałek chleba jeśli wypłynie i zacznie się smażyć olej będzie gotowy.
Nakładaj na łyżkę niewielką ilość ciasta a następnie małą łyżeczką zsuń ciasto do oleju. Smaż na rumiano z obu stron. Pączusie wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym niech reszta oleju wsiąknie w niego. Następnie oprósz cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Fantastyczne pączusie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. Takie małe urocze słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają idealnie! Uwielbiamy wszystko co kokosowe więc ciężko nam będzie odmówić sobie wypróbowania tego przepisu.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadę do Ciebie z kawką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychotki! Oj nie pamiętam kiedy jadlam paczusie, nie mogę się doczekać tłustego czwartku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pyszne małe pączusie są zdradliwe, na pewno za dużo bym ich zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do kawy idealne, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze! Takie pączusie muszą być przepyszne :))) No i z kokosem. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, aż mam na nie smaka! :)

    vereeben-art.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale obłędne! Idealne na jeden gryz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja tam zrobię napad do Ciebie i zjem je;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! Na pierwszy rzut oka myślałam, że drożdżowe ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kokosowe pączki? Muszą być obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie cudne i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj nie zasnę w nocy, będę myśleć o tych pączusiach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też takich pączków nie jadłyśmy ;) Pączusie u nas robi tylko jedna babcia i jej specjalnością są te nadziewane ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz