Podudzia z kurczaka pieczone w jogurcie z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i czosnku. Kurczak marynowany w jogurcie ma bardzo delikatne mięso i jest soczysty. Im dłużej poleży w sosie jogurtowym tym więcej smaków przeniknie do mięsa dlatego dobrze jest przygotować go np. wieczorem a upiec po powrocie z pracy.
Składniki:
- 6-10 sztuk podudzi z kurczaka
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
Podudzia z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz solą i pieprzem. W misce wymieszaj jogurt z drobno pokrojonym czosnkiem, pomidorami i rozmarynem. Wymieszaj i polej nim kurczaka. Przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego razem z sosem. Przykryj folią aluminiowa i piecz w 200*C 50 minut. 5 minut przed końcem czasu możesz zdjąć folię i lekko przyrumienić wierzch.
Tak marynowany kurczak jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Nigdy podobnych nie jadłyśmy ;)
OdpowiedzUsuńNie znam sposobu z jogurtem i chętnie wypróbuję w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis...ale ja chyba wolę bardziej spieczonego kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńOpis ziół i smaków brzmi jak poezja! :)
OdpowiedzUsuńkurczaka w jogurcie jeszcze nie jadłam! fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie przygotowałaś te podudzia :)
OdpowiedzUsuńZnam ten sposób marynowania i zdecydowanie polecam :)Mięso jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Ale one muszą super smakować! Pyszne i aromatyczne :)))
OdpowiedzUsuńMmm ale one super wyglądają! Musiały być pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa taka marynata jogurtowa :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują. Porywam :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKurcze! Takie to niby swojskie i proste, a przy tym warte uwagi ;) i ten rozmaryn...lubię.
OdpowiedzUsuń