Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające biszkopt. Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest bez dodatku mąki i mleka.
Składniki:
- 4 jajka temp. pokojowa
- 100 g cukru pudru
- 200 g białej fasoli z puszki
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka sody
- 150 g ulubionych powideł
- cukier puder do oproszenia
Tortownica 21 cm
Fasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone migdały, kasze mannę, sodę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przestudź.
Przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Na koniec oprósz cukrem pudrem.
przepis pochodzi z gazety "Tina"
Ciasto super. Przepis do wykorzystania :-)
OdpowiedzUsuńJuż czuję, że mi zasmakuje:)
OdpowiedzUsuńFajne, muszę kiedyś upiec to ciacho :D
OdpowiedzUsuńIntrygujące:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, raz robiłam ciasto z czerwoną fasolą, ale niezbyt mi smakowało :) muszę spróbować Twojego przepisu z białą fasolą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
pycha!
OdpowiedzUsuńTe fasolowe cuda ciągle chodzą mi po głowie :D Czas się przełamać i zrobić!
OdpowiedzUsuńCiasto musi mieć bardzo ciekawy smak! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJak pomysłowo:)
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj miałam właśnie robić muffiny z fasoli, chyba zmienię plany i upiekę to ciacho :D
OdpowiedzUsuńJak się zdecydujesz to daj znać jak ci smakowało :D
Usuńuwielbiam fasolowe! :)
OdpowiedzUsuńale z powidłami to jeszcze nie próbowałam, ciekawe połączenie :)
No proszę, obiad i deser w jednym:)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam tylko ciasto z czerwoną fasolą. Ciekawe jak smakuje twoja wersja;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto fasolowe, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńCiasto fasolowe i my nie raz już robiłyśmy ale z innego przepisu i zawsze było smacznie. Tutaj nie może być inaczej :D
OdpowiedzUsuń