Przejdź do głównej zawartości

Ciasto fasolowe z powidłami






           Witam w Nowym Roku :D i zapraszam od razu na coś słodkiego. Dzisiaj wyjątkowe ciasto z dodatkiem białej fasoli. Ciasto bardzo leciutkie, delikatne i bardzo puszyste troszeczkę przypominające biszkopt. Fasoli na pewno w nim nie wyczujemy. Ciasto jest  bez dodatku mąki i mleka.



Składniki: 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g białej fasoli z puszki 
  • 3 łyżki mielonych migdałów 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • 150 g ulubionych powideł 
  • cukier puder do oproszenia

Tortownica 21 cm


           Fasole odcedź i porządnie opłucz w zimnej wodzie. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie po łyżce dodawaj fasolę. Gdy całość się połączy wsyp zmielone migdały, kasze mannę, sodę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno a następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej do foremki. piecz w 180*C około 35 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przestudź.
Przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Na koniec oprósz cukrem pudrem.





przepis pochodzi z gazety "Tina"

Komentarze

  1. Ciasto super. Przepis do wykorzystania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, muszę kiedyś upiec to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, raz robiłam ciasto z czerwoną fasolą, ale niezbyt mi smakowało :) muszę spróbować Twojego przepisu z białą fasolą :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Te fasolowe cuda ciągle chodzą mi po głowie :D Czas się przełamać i zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto musi mieć bardzo ciekawy smak! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja dzisiaj miałam właśnie robić muffiny z fasoli, chyba zmienię plany i upiekę to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się zdecydujesz to daj znać jak ci smakowało :D

      Usuń
  7. uwielbiam fasolowe! :)
    ale z powidłami to jeszcze nie próbowałam, ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę, obiad i deser w jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do tej pory robiłam tylko ciasto z czerwoną fasolą. Ciekawe jak smakuje twoja wersja;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe ciasto fasolowe, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto fasolowe i my nie raz już robiłyśmy ale z innego przepisu i zawsze było smacznie. Tutaj nie może być inaczej :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz