Przejdź do głównej zawartości

Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem







       Na blogu dużą popularnością cieszą się ciasta ucierane dlatego wykorzystując sezon na śliwki ukręciłam coś nowego. Z dwoma sekretnymi składnikami octem, który podobno nadaje ciastu wilgotności i marcepanem, który fantastycznie pasuje do śliwek i orzechów. Mam nadzieje, że wam posmakuje tak jak mi bo jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 szklanki przesianej mąki 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki octu 
Dodatkowo:
  • około 300-400 g śliwek 
  • 200 g marcepanu 
  • 80 g migdałów pokrojonych w słupki 

Foremka 23x33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem


       Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy  mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypójemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.

* Jeśli mamy problem z zakupem marcepanu możemy zastąpić go kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziecie tu -->>




Komentarze

  1. Ciekawy przepis, ciasto musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta to ja zawsze bardzo chętnie; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto ze śliwkami już robiłam w tym sezonie, ale jeszcze nigdy nie dodawałam marcepanu. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, z marcepanem musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do kubka mleka jak znalazł według mnie! Boskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkiem, całkiem pyszne ciasto. 3 w 1, bo ucierane, bo ze śliwkami, bo po trzecie z kruszonką (ew. marcepanem). Kupiłaś mnie tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z marcepanem? Oooooj tak. Zaskoczył mnie ten ocet, ale skoro w cieście jest marcepan i są śliwki, to ocet nie może tego zepsuć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę ucierane, widzę śliwki i marcepan..
    jak tu nie dostać ślinotoku? W tym cieście jest wszystko, co kooocham <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ mnie kusi to połączenie, tylko gdzie ja ten marcepan kupię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcepan kupisz w dużych marketach ostatnio też widziałam w Lidlu. A ja robię tak, że kupuje w sezonie świątecznym 2-3 kostki więcej do letnich wypieków. No i oczywiście marcepan można zmajstrować samemu :D Pozdrawiam

      Usuń
  10. Pysznie go wzbogaciłaś :) Częstuję się kawałeczkiem, albo dwoma :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, bardzo zaciekawił mnie ocet :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta i jeszcze dodatek marcepanu, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. do kawy, do herbaty a nawet samo - zjemy to ciasto w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne połaczenie z marcepanem:)

    Miłej soboty Olu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dziwi mnie, że ucierane cieszą się popularnością, też je uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Katujesz mnie tymi pięknymi ciastami, a ja opchnięta do nieprzytomności jagodziankami muszę powrócić do systemu słodkie tylko w niedzielę bo inaczej w drzwi się nie zmieszczę :( Ale przepis zapisuję i skorzystam choćby w ukryciu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Twoje ciacho wygląda obłędnie! ; )
    Rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada niesamowicie wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok