W końcu się skusiłam i zrobiłam po raz pierwszy ciasto z cukinią. I się nie zawiodłam bo wyszło przepyszne, wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Cukinia jest kompletnie nie wyczuwalna a jej dodatek ma za zadanie sprawić że ciasto będzie wilgotne i tak też się stało. Żeby ciasto wyglądało i smakowało bardziej odświętne postanowiłam przełożyć je masą z serka mascarpone. Skutek tego jest taki że mamy do czynienia z prawdziwa, czekoladową rozpustą!
Składniki:
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 100 ml oleju
- 250 g mąki
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
- 400 g startej na dużych oczkach cukinii
- 500 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
Tortownica o wymiarze 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy czekoladę i odciśniętą cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.
Masa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem soli i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z kakao, cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy czekoladę.Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.
Źródło
Słyszałam już tyle dobrego o cukiniowych słodkościach! Jakoś się ich boję ale to ciasto zjadłabym bez namysłów co w nim ''siedzi''! ;D
OdpowiedzUsuńWygląda pyyycha! Chyba też się skuszę. ;)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam:)))
OdpowiedzUsuńwow! :)
OdpowiedzUsuńObłędne!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Robiłam kiedyś już ciasto z cukinią super smakowało. Poproszę kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś upiekłam ciasto z dodatkiem marchewki i też byłam zadowolona. Ja podobnie jak Ty, też ociągam się żeby upiec ciasto z cukinią. Ale chyba podejmę próbę.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda genialnie. Aż mnie kusi, żeby się poczęstować... a tu... szyba niestety :)
Robiłam ciasto czekoladowe z cukinią, ale bez kremu. Fajny pomysł z jego dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z cukinią... TWOJE wygląda obłędnie dobrze i smacznie ... mniam
OdpowiedzUsuńo matko! wygląda perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością było pyszne...:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę ;) tylko takie trochę biedniejsze, więc myślę, że następnym razem zrobię według Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPorno, porno porno. Czekoladowe porno *.*
OdpowiedzUsuńJa piekłam ciasto z cukinią i było pyszne, teraz muszę wypróbować Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńKurcze nie słyszałem o cieście z cukinia i w dodatku czekoladowym jestem ciekaw jak to smakuje ale wygląda bardzo apetycznie będzie trzeba wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńWow!!!
OdpowiedzUsuńTAK!!! Prawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńO matko, to ciasto wygląda obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale, uczta dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńTeż testuję wypieki z cukinią.. i na słodko i na wytrawnie:)! Twoje ciasto wygląda po prostu obłędnie :)!
OdpowiedzUsuńnawet nie wiesz co się dzieje w moich ustach :) (:P)
OdpowiedzUsuńZ cukinią czy bez, kawałek ciasta zjadam od razu....pysznie :))
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie smakow :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić takie ciacho w tym sezonie. A może już dziś :D
OdpowiedzUsuńCiasto smakuje obłędnie! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńMatko, jak to ciasto pięknie wygląda... masakra! Po niedzielnym obiadku byłoby wspaniałe.
OdpowiedzUsuńZawsze mnie wkurza w takich przepisach fakt ze nie jest podane czy cukinia ma byc obrana i wydrazona czy w calosci wrrrr ciasto samo w sobie mega pyszne
OdpowiedzUsuńNie obrana i wydrążona. Po co ci pestki w cieście?
Usuń