Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z cukinią




        W końcu się skusiłam i zrobiłam po raz pierwszy ciasto z cukinią. I się nie zawiodłam bo wyszło przepyszne, wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Cukinia jest kompletnie nie wyczuwalna a jej dodatek ma za zadanie sprawić że ciasto będzie wilgotne i tak też się stało. Żeby ciasto wyglądało i smakowało bardziej odświętne postanowiłam przełożyć je masą z serka mascarpone. Skutek tego jest taki że mamy do czynienia z prawdziwa, czekoladową  rozpustą!



Składniki:
  • 3 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 100 ml oleju 
  • 250 g mąki 
  • 50 g kakao 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
  • 400 g startej na dużych oczkach cukinii
Masa:
  • 500 g serka mascarpone 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki cukru pudru

Tortownica o wymiarze 21 cm,  wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy czekoladę i odciśniętą cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.
      Masa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem soli i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z kakao, cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy czekoladę.Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. 






Źródło 

Komentarze

  1. Słyszałam już tyle dobrego o cukiniowych słodkościach! Jakoś się ich boję ale to ciasto zjadłabym bez namysłów co w nim ''siedzi''! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pyyycha! Chyba też się skuszę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Robiłam kiedyś już ciasto z cukinią super smakowało. Poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś upiekłam ciasto z dodatkiem marchewki i też byłam zadowolona. Ja podobnie jak Ty, też ociągam się żeby upiec ciasto z cukinią. Ale chyba podejmę próbę.
    Twoje ciasto wygląda genialnie. Aż mnie kusi, żeby się poczęstować... a tu... szyba niestety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ciasto czekoladowe z cukinią, ale bez kremu. Fajny pomysł z jego dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasta z cukinią... TWOJE wygląda obłędnie dobrze i smacznie ... mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko! wygląda perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością było pyszne...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piekę ;) tylko takie trochę biedniejsze, więc myślę, że następnym razem zrobię według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Porno, porno porno. Czekoladowe porno *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja piekłam ciasto z cukinią i było pyszne, teraz muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurcze nie słyszałem o cieście z cukinia i w dodatku czekoladowym jestem ciekaw jak to smakuje ale wygląda bardzo apetycznie będzie trzeba wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. TAK!!! Prawdziwa rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko, to ciasto wygląda obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda wspaniale, uczta dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też testuję wypieki z cukinią.. i na słodko i na wytrawnie:)! Twoje ciasto wygląda po prostu obłędnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. nawet nie wiesz co się dzieje w moich ustach :) (:P)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z cukinią czy bez, kawałek ciasta zjadam od razu....pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo ciekawe połączenie smakow :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę koniecznie zrobić takie ciacho w tym sezonie. A może już dziś :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto smakuje obłędnie! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. Matko, jak to ciasto pięknie wygląda... masakra! Po niedzielnym obiadku byłoby wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zawsze mnie wkurza w takich przepisach fakt ze nie jest podane czy cukinia ma byc obrana i wydrazona czy w calosci wrrrr ciasto samo w sobie mega pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie obrana i wydrążona. Po co ci pestki w cieście?

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz