Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z awokado z malinami





     Dzisiaj wyskrobałam dla Was bardzo fajne ciasto, bardzo ciekawe, interesujące w smaku i odważne. Nie każdy ma odwagę eksperymentować z dodatkiem składników, ale ja was zachęcam czasami warto jest zaryzykować i spróbować czegoś nowego.Ciasto jest bardzo wilgotne, przez dodatek maku lekko chrupiące a masa jest przepyszna! Połączenie miąższu z awokado z malinami jest zaskakująco fantastyczne. Awokado jest maślane, maliny są lekko kwaskowate a dodatek cukru to równoważy. Masa sprawdzi się również jako dodatek np. jako nadzienie do babeczek, krem do kanapek itp. Polecam, warto go zapisać i zrobić.



Składniki: 
  • 100 g mąki (przesiana)
  • 50 g maku 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 2 małe awokado 
  • 2 łyżeczki sody 
  • kilka kropel soku z cytryny 
Nadzienie:
  • 1 awokado 
  • 150 g malin + do dekoracji
  •  60 g cukru pudru 
  • sok z cytryny do smaku 

Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona



       W misce mieszamy mąkę, migdały, mak i sodę. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki a miąższ miksujemy z sokiem z cytryny na papkę. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż się rozpuści a jajka zbieleją. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło i dodajemy po łyżce awokado. Delikatnie mieszając dodajemy pomalutku mąkę. Gdy masa będzie już gotowa przelewamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Studzimy.
        Nadzienie: Maliny przecieramy przez siko (żeby pozbyć się pestek). Do naczynia wkładamy miąższ z awokado, przetarte maliny, cukier i sok z cytryny wszystko miksujemy na gładka papkę.
Ciasto przekrawamy na pół, wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim plackiem. Na koniec posypójemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi malinami.






Komentarze

  1. Z awokado eksperymentowałam raz i zakończyło się to porażką (brownie) :(
    To ciasto wygląda bajecznie! Nie pomyślałabym, że jest w nim awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W środku wygląda świetnie, bardzo ciekawi mnie ten smak, choć ja przepadam za awokado, więc podejrzewam, że bardzo by mi smakowało: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, i odważne, i ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że eksperyment się udał. Awokado dodawałam do sałatek. Więc dlaczego miałoby nie smakować w cieście? Wygląda kusząco... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę o więcej takich eksperymentów, ciasto z makiem i malinami musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię awokado ale ciasta z nim jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne, zaskakujące i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. potwierdzam, że połączenie ciekawe, bo próbowałam w zeszłym roku i jest godne polecenia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok