Dzisiaj wyskrobałam dla Was bardzo fajne ciasto, bardzo ciekawe, interesujące w smaku i odważne. Nie każdy ma odwagę eksperymentować z dodatkiem składników, ale ja was zachęcam czasami warto jest zaryzykować i spróbować czegoś nowego.Ciasto jest bardzo wilgotne, przez dodatek maku lekko chrupiące a masa jest przepyszna! Połączenie miąższu z awokado z malinami jest zaskakująco fantastyczne. Awokado jest maślane, maliny są lekko kwaskowate a dodatek cukru to równoważy. Masa sprawdzi się również jako dodatek np. jako nadzienie do babeczek, krem do kanapek itp. Polecam, warto go zapisać i zrobić.
Składniki:
- 100 g mąki (przesiana)
- 50 g maku
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g rozpuszczonego masła
- 200 g cukru
- 4 jajka temp. pokojowa
- 2 małe awokado
- 2 łyżeczki sody
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 awokado
- 150 g malin + do dekoracji
- 60 g cukru pudru
- sok z cytryny do smaku
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
W misce mieszamy mąkę, migdały, mak i sodę. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki a miąższ miksujemy z sokiem z cytryny na papkę. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż się rozpuści a jajka zbieleją. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło i dodajemy po łyżce awokado. Delikatnie mieszając dodajemy pomalutku mąkę. Gdy masa będzie już gotowa przelewamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Studzimy.
Nadzienie: Maliny przecieramy przez siko (żeby pozbyć się pestek). Do naczynia wkładamy miąższ z awokado, przetarte maliny, cukier i sok z cytryny wszystko miksujemy na gładka papkę.
Ciasto przekrawamy na pół, wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim plackiem. Na koniec posypójemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi malinami.
Z awokado eksperymentowałam raz i zakończyło się to porażką (brownie) :(
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda bajecznie! Nie pomyślałabym, że jest w nim awokado :)
W środku wygląda świetnie, bardzo ciekawi mnie ten smak, choć ja przepadam za awokado, więc podejrzewam, że bardzo by mi smakowało: )
OdpowiedzUsuńFaktycznie, i odważne, i ciekawe!
OdpowiedzUsuńBrzmi intrygująco ^^
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że eksperyment się udał. Awokado dodawałam do sałatek. Więc dlaczego miałoby nie smakować w cieście? Wygląda kusząco... :)
OdpowiedzUsuńProszę o więcej takich eksperymentów, ciasto z makiem i malinami musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńLubię awokado ale ciasta z nim jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńObłędne, zaskakujące i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, że połączenie ciekawe, bo próbowałam w zeszłym roku i jest godne polecenia :)
OdpowiedzUsuń