Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na szybko





          Znam to ciasto, kojarzę przepis i widziałam je chyba na kilku blogach, ale smak poznałam dopiero wtedy kiedy babcia Genia się w nim zakochała :D Ciasto na szybko, mierzone szklankami, puszyste, smakuje wyśmienicie z każdymi owocami.


Składniki: szklanka 250 ml
  • 3 szklanki przesianej mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo:
  • sezonowe owoce 
  • Jeśli chcemy zrobić ciasto z kruszonką przepis znajdziecie tu. Możecie zrobić tak jak ja pokruszyłam kilka sztuk ciasteczek amaretti + garść płatków migdałów. 


Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


         Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach około 1 minuty. Tak żeby wszystko się ładnie połączyło. Przelewamy do foremki, układamy owoce (śliwki miąższem do góry), posypujemy kruszonką albo płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.







Komentarze

  1. Mama mojej przyjaciółki też zawsze robi to ciasto i też mówi, że jest takie proste i pyszne, że po co inne?; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też takie robię;)) Szybki i naprawdę smaczne;)) Pozdrawiam
    P.S. Super pomysłowe zdjęcia;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie najlepsze :D
    Fajne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę kawałek do kawki :-) jak masz już dość :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam to ciasto. Masz rację , jest pyszne. I do tego pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie fajne szybkie ciasto :) trzeba sobie zapamiętać!

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamuniu! co ja tu robię tak późno w nocy! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  8. Już jakiś czas chodzi za mną takie ciacho ze śliwkami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, babcia na pewno ma rację, ciasto wygląda bardzo, bardzo apetycznie:) wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest to ulubione ciasto mojej mamy. Mama lubi ciasta dla zapracowanych:) ja zresztą też :P

    OdpowiedzUsuń
  11. łał! babcia to mistrz kuchni! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Babci trzeba słuchać, wie co mówi :)! Dlatego przepis zapisuję :)!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisałam, zrobiłam i na pewno to powtórzę...:)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ola ale z Ciebie numer...
    Babcia miała uciechę jak się patrzy....

    OdpowiedzUsuń
  15. jakie ustawienie piekarnika? Góra-dół czy tylko dół ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz