Przejdź do głównej zawartości

Choineczka




Czy makowce już upieczone? Jeśli nie to może namówię Was do upieczenia choineczki :}



Składniki:


Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 30 g drożdży + łyżka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 150 g masła 
  • 1 żółtko
  • skórka z jednej cytryny 
  • 2 łyżki cukru 

Nadzienie makowe:
  • 200 g maku 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 50 g masła 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 czubata łyżeczka kartoflanki 
  • 20 g rodzynków
  • 20 g dowolnych orzechów 
  • kilka kropel olejku migdałowego


    Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z  masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
    Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
    Ciasto rozwałkować, nałożyć nadzienie i zrolować jak roladę. Posmarować odrobiną masła i pokroić na plasterki grubości około 2,5 cm.
Ułożyć na blaszce:

 1 
22
333
4444
55555
1

Piec do zarumienienia w 180*C.
Dowolnie udekorować.




Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.
Niech te święta będą dla Was piękne i spokojne.

Pozdrawiam serdecznie
Ola z rodziną.





Komentarze

  1. Jest przecudna!I nic to, że nieco...hmmm... pracochłonna:-) Bardzo oryginalny pomysł.
    Pięknych, ciepłych, rodzinnych świąt, Olu, Ci życzę!
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przecudnie! wspaniały pomysł.
    pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna....
    Świąteczne uściski...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super choinka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz