Przejdź do głównej zawartości

Posty

Melktert

             Melktert - jest to tarta na kruchym, maślanym spodzie z nadzieniem mlecznym. Nadzienie mleczne jest bardzo delikatne, piankowe i rozpływające się w ustach. Podana z ulubionymi owocami tworzy wspaniałe zestawienie słodkiego z kwaśnym. Polecam tym bardziej że większość składników przeważnie mamy w domu, jest niedroga i łatwa w przygotowaniu. Składniki:  Spód: 100 g zimnego masła  100 g mąki pszennej  100 g mąki krupczatki  50 g cukru pudru  2 żółtka  Nadzienie: 500 ml mleka  50 g masła  100 g cukru  25 g mąki pszennej  20 g mąki kukurydzianej   2 jajka  1/2 laski wanilii  kwaskowate owoce np. maliny, truskawki, granat Forma do tart 21 cm             Na stolnicę wysyp mąki, cukier, dodaj żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem przemieszaj/poszatkuj a na...

Flaczki z boczniaków

              Flaczki z boczniaków to wegetariański zamiennik tradycyjnej polskiej zupy przygotowanej z kurzych żołądków. Flaczki z boczniaków są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.Zupa jest bardzo smaczna i treściwa. Mniam, polecam! Składniki:  600 g boczniaków  1 duża pietruszka  1/4 selera  1 duża cebula  2 średnie marchewki  1L bulionu (warzywny albo drobiowy)  1L wody  2 liście laurowe  4 ziarna ziela angielskiego  2 ziarna jałowca  1 łyżka majeranku  1/2 łyżeczki mielonego czosnku  1/4 łyżeczki mielonej papryki  sól i pieprz             Boczniaki oczyść i pokrój w paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej trochę oleju i podsmaż cebulę. Dodaj marchew, pietruszkę, sele...

Pączki pieczone

                 Pyszne, puszyste pączusie pieczone w piekarniku. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie lubią albo nie tolerują smażonego w głębokim tłuszczu jedzenia. Z dodatkiem ulubionego dżemu, polukrowane i posypane skórką pomarańczową smakują fantastycznie :) Składniki: 3 szklanki mąki luksusowej 1/2 szklanki cukru  50 g rozpuszczonego, letniego masła  250 ml ciepłego mleka (temp. około 40 st.C)  3 żółtka  35 g drożdży  ulubiony dżem  1 szklanka cukru pudru  sok z pomarańczy albo cytryny ew. skórka pomarańczowa do dekoracji  1 jajko  papierowe foremki 22-24 sztuki                Do szklanki włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 150 ml mleka. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.           ...

Tarta Jeżyk

               Tarta Jeżyk do jej przygotowania zainspirowałam się bardzo popularnymi ciastkami.  Kruchy spód tarty posmarowałam warstwą kajmaku, na to duża ilość bakali i ryżu preparowanego. Całość oblana czekoladą. Coś pysznego i takiego innego :) Składniki:  220 g herbatników  150 g rozpuszczonego masła  100 g orzechów laskowych  1 szklanka ryżu preparowanego  250 g rodzynków  200 g kajmaku/ masy krówkowej  150 g dowolnej czekolady (mleczna, gorzka, z prażynkami,z drobno pokrojonymi orzechami) 4 łyżki mleka  Forma do tart 21 cm            Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż masą dno i boki tarty lekko dociskając. Włóż na chwilę do lodówki. W misce wymieszaj rodzynki, drobno pokrojone orzechy i ryż. Na dnie spodu rozsmaruj kajmak, wysyp bakalie i lekko dociśnij. Czekoladę ...

Ciasto z ziemniakami,gruszkami i marcepanem

                 Na blogu znajdziecie ciasto z dodatkiem buraka, marchewki, cukinii, awokado, pietruszki a teraz czas na ciasto z ziemniakiem :) Na słodko dlaczego nie, bardzo mi się ten pomysł podoba :) Jak każde ciasto z dodatkiem warzyw jest wilgotne a smak i faktura przypomina babkę. Ciasto przetestowałam na rodzinie i nikt nie zgadł jaki sekretny składnik skrywa to ciasto. Owoce mogą być dowolne jabłka, śliwki, wiśnie a zamiast marcepanu możemy użyć orzechów włoskich lub laskowych.  Składniki:  250 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) łyżka mleka  250 g masła temp. pokojowa  250 g drobnego cukru  3 jajka temp. pokojowa  1 łyżka ekstraktu  waniliowego  250 g przesianej mąki  1 łyżeczka sody  4-5 sztuk małych gruszek 50-80 g płatków migdałowych  100 g marcepanu  Tortownica 26 cm       ...

Mus czekoladowy

             Przepyszny, delikatny mus czekoladowy idealny na Walentynki. Podany ze świeżymi owocami będzie smakować każdemu. Składniki:  100 g gorzkiej czekolady  1 żółtko  2 łyżki cukru trzcinowego  170 ml śmietany 30%  1 łyżeczka kawy zbożowej albo rozpuszczalnej  szczypta soli  owoce                 Czekoladę z solą rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kawę i lekko przestudź. Do żółtka dodaj cukier i porządnie wymieszaj. Czekoladę wlej do żółtka i połącz. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą czekoladową. Przelej do szklaneczek i włóż do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na 12. Przed podaniem możesz oprószyć startą czekoladą a wierzch udekorować świeżymi owocami.

Lany chrust

            W tym roku na zbliżający się tłusty czwartek proponuję lany chrust. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Smakuje podobnie jak tradycyjny a jego kształt najbardziej zachwyci dzieciaczki :)   Składniki:  220 g mąki  3 jajka  1 łyżka cukru waniliowego  1 łyżka ekstraktu waniliowego albo wódki  150 ml letniego mleka  olej do smażenia  cukier puder do oprószenia                           Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko, cukier waniliowy, ekstrakt i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodał łyżkę do masy i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wszystko połącz. Masę przełóż do sztywnego woreczka, rękawa cukierniczego, albo do butelki z dzióbkiem (bidon albo np. butelka po ketchupie). Rozgr...