Przejdź do głównej zawartości

Posty

Babeczki nadziewane marcepanem

Składniki na 12 sztuk: 100 g mąki pszennej  100 g mąki  krupczatki  100 g cukru aromatycznego -->> 1 łyżeczka sody szczypta soli 200 ml mleka  100 ml oleju  2 jajka  Nadzienie: 100 g marcepanu  3 łyżki dżemu morelowego  20 g drobno pokrojonych orzechów  Polewa: 250 g sera mascarpone  2 łyżki mleka albo śmietanki 1 czubata łyżka cukru pudru  jeśli mamy to możemy dodać 1 łyżkę wody pomarańczowej ozdoby cukrowe do dekoracji       Ciasto: potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy mokre składniki w drugiej suche. Do suchych wlewamy mokre i chwile mieszamy.        Nadzienie: Marcepan mieszamy z dżemem, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy. Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nadzienia i przykrywamy łyżką ciasta. Maksymalnie ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C. Stu...

Aromatyczny cukier

      Bardzo fajny cukier o intensywnym zapachu przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i cytrynowej. Cukier możemy wykorzystać do świątecznych wypieków, ciast, ciasteczek, pierników, możemy osłodzić herbatę albo tak jak ja dzisiaj dodałam łyżkę do placków. Składniki:  250 g cukru  skórka z jednej cytryny  skórka z jednej pomarańczy  1 łyżeczka cynamonu  gwiazdka anyżu  laska wanilii  1/4 łyżeczki kardamonu  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/4 łyżeczki imbiru  4-5 sztuk goździków   Wszystkie składniki wrzucić do słoika, wymieszać, zamknąć i odstawić na 2-3 dni.

Tort makowy

     Kolejna bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Proste połączenie maku, orzechów i dżemu z czarnej porzeczki. Bez dodatku mąki, ale za to z dużą ilością jaj :D Ciasto długo zachowuje świeżość i można je przygotować znacznie wcześniej. Składniki:  200 g masła temp. pokojowa 9 jajek  300 g maku  150 g dowolnych orzechów 100 g cukru pudru  150 g cukru  1 łyżeczka cynamonu  szczypta soli  2 łyżeczki sody 3 łyżki likieru amaretto  skórka z cytryny  2 łyżki soku z cytryny  100 g dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżkę cukru waniliowego  Dodatkowo: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki  50 g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru  1 łyżka mleka  szczypta soli Tortownica 30 cm         Mak zalać wrzątkiem, postawić na palnik i gotować 30 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sito z gazą. Następnie zmielić trzy krotnie. Orzechy podpr...

Makowiec mamy

      To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest zapisany na starej, żółtej, poplamionej kartce, z której za chwilę nie będzie możliwości rozszyfrowania proporcji składników. W przepisie nie znajdziemy jakiś nadzwyczajnych składników to jest prosty, tradycyjny makowiec na cieście ucieranym. Ale dla mnie jest nadzwyczajny, jedyny i niezastąpiony :D Składniki: 6 jajek  szklanka cukru  3 szklanki mąki  250 g masła temp. pokojowa 10 łyżek mleka  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 700 g maku  250 g cukru  150 g masła  50 ml mleka 3 jajka  4 łyżki miodu  1 łyżka kakao  1 łyżka mąki kartoflanki  olejek migdałowy   Dodatkowo: lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji Foremka 38x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona        Mak zalewa...

Tort pomarańczowo-śmietankowy

       Na blogu będą pojawiać się przepisy typowo świąteczne. Pomysłów w głowie jest wiele, ale nie wiem czy zdążę z realizacją wszystkich :D Taka fajną zapowiedzią przepisów świątecznych jest tort pomarańczowo-śmietankowy. Bazę stanowi ciasto do przygotowania, którego użyłam całych pomarańczy wraz ze skórką i miąższem. Ciasto jest intensywne w smaku, bardzo pomarańczowe, ale nie jest gorzkie. Za nadzienie posłużyła klasyka czyli serek mascarpone i śmietana kremówka. Całość uzupełnia lukier wykonany z cukru pudru i mleka. Smak pomarańczy i śmietanki fantastycznie do siebie pasują i tworzą niezwykłą całość. Ten tort na pewno znajdzie miejsce na moim świątecznym stole. Polecam! Składniki:  2 szklanki mąki  1 szklanka cukru  4 jajka  2 pomarańcze  1/3 szklanki oliwy z oliwek  szczypta soli  2 łyżeczki sody  Krem: 500 g sera mascarpone  200 ml śmietany kremówki  2 łyżki cukru pudru  ...

Bardzo czekoladowe muffinki z serkiem milka

             Bardzo fajne muffinki z dodatkiem dużej ilości czekolady. A w środku dodatkowo czeka na nas miła i słodka niespodzianka w postaci serka czekoladowego milka. Dodanie serka jako nadzienia jest lepszym rozwiązaniem niż kostka czekolady czy krem czekoladowy. Serek nie twardnieje i ma bardziej płynną konsystencje. Polecam wszystkim łasuchom bo nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada :D Składniki na 16 sztuk:  250 g mąki  130 g cukru trzcinowego  4 łyżki kakao  1,5 łyżeczki sody  szczypta soli  jeśli mamy to szczypta kardamonu  100 g czekolady drobno pokrojonej albo groszków czekoladowych  150 ml jogurtu naturalnego  150 ml oleju  100 ml mleka  2 jajka  Dodatkowo serek Philadelphia z czekoladą milka          Do przygotowania babeczek potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki z 50 g czekolady, w ...

Ciasto Poranna rosa

     Ciasto bardzo proste w wykonaniu, składniki podstawowe takie, które przeważnie posiadamy w domu, bez większego wysiłku ale za to z efektem Łał! Przynajmniej ja tak myślę :D  Uroczo a zarazem intrygująco wyglądają te kokosowe kuleczki zanurzone w cieście, które mają wyglądać jak poranna rosa. Moim zdaniem ciasto wygląda super! Składniki: 200 g masła temp. pokojowa 2 szklanki mąki (przesianej)  1 szklanka cukru pudru  1 szklanka śmietany 18% temp. pokojowa 3 jajka  temp.pokojowa 2 łyżeczki sody  3 łyżki kakao  1 łyżka mleka  Nadzienie: 200 g twarogu  1 żółtko  8 łyżek wiórków kokosowych  5 łyżek cukru pudru  Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny  100 g gorzkiej czekolady  2 łyżki mleka  szczypta soli  1 łyżka cukru  Foremka 22x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona     ...