Przejdź do głównej zawartości

Posty

Kołacz z nutellą i śliwkami

      Od dłuższego czasu poszukuje idealnego przepisu na ciasto drożdżowe trwało to dość długo, ale myślę, że w końcu mi się udało. Jak do tej pory jest to najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam, możne się to jeszcze zmieni, ale na dzień dzisiejszy to jest TO. Jest sprężyste, puszyste, mięciutkie i wyborne w smaku. Robi się je trochę inaczej bo przeważnie jest tak, że wszystkie składniki dodajemy do mąki a tu jest odwrotnie do mokrych składników wsypujemy mąkę. Ciasto znalazło się w towarzystwie nutelli i śliwek. Jak dla mnie świetne i bardzo smaczne połączenie! Polecam jeśli nawet nie macie ochoty na kołacz to chociaż zapiszcie sobie przepis na ciasto drożdżowe bo moim zdaniem jest świetne! Składniki: 400 g mąki ( przesianej) 100 g masła rozpuszczone i przestudzone 150 ml letniego mleka  30 g drożdży  100 g cukru  2 jajka  nutella  około 500 g śliwek węgierek  cukier puder do posypania  Tortownica 28-30 c...

Tarta z malinami i białą czekoladą

     Nie chce się chwalić, ale ja mam po prostu nosa do przepisów na świetne tarty. Jak zobaczyłam to ciacho, to wiedziałam, że prędzej czy później muszę je upiec. Fantastyczne połączenie kruchego ciasta z malinami i słodką białą czekoladą - Pyszotka :D Składniki: Ciasto: 300 g mąki (przesianej) 200 g masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka  Nadzienie: 500 g malin  150 g białej czekolady  150 ml śmietany kremówki  Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru  2 łyżki masła miękkiego  Forma do tart 28 cm         Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto najlepiej między dwoma arkuszami papieru. Ciasto przenosimy na natłuszczoną foremkę, dociskamy do brzegów, odcinamy nadmiar. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika n...

Ciasto bazyliowo - malinowe

       W sumie jadłam już trzy rodzaje ciasta bazyliowego z truskawkami, z samym serkiem mascarpone i ten z malinami.      I zdecydowanie najlepszy, najpyszniejszy jest ten z malinami. Ciasto wyszło przepyszne! Jest mięciutkie, lekko wilgotnawe, połączenie smaku cytryny i bazylii świetnie do siebie pasuje. A masa! mniammm, obłęd! Polecam naprawdę warto przygotować to ciasto! Aha, po upieczeniu ciasto delikatnie mi opadło, ale po przekrojeniu zakalca nie było. Więc proszę się nie przerażać jak Wam trochę opadnie :D Składniki:  Ciasto: duży pęczek bazylii 200 ml oliwy z oliwek  5 jajek  100 g cukru  160 g mąki (przesianej) 1,5 łyżeczki sody  skórka z jednej cytryny  1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 500 g malin  50 g cukru  250 g serka mascarpone  cukier puder   Tortownica 21 cm        Kilka listków bazylii odkładamy do ...

Ciasto śliwkowe

     Po klasycznym jabłeczniku przyszedł czas na ciasto ze śliwkami. Ciasta są do siebie bardzo podobne tylko w jabłkowym do ciasta kruchego dodawałam ser a tu już nie. Kruche ciasto z śliwkowo cynamonowym nadzieniem. Cynamonu w nadzieniu nie ma zbyt wiele, ale żeby była wyczuwalna nutka korzenna postanowiłam dodatkowo oprószyć wierzch ciasta przyprawą do piernika co sprawia, że ciasto nabiera bardziej wyrazistego smaku, ale nie nachalnego. Fajnie to wszystko razem smakuje.Polecam! Składniki: Ciasto: 750 g mąki (przesianej) 400 g masła pokrojonego w kostkę 250 g cukru pudru 3 jajka  1-2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg śliwek  3 opakowania budyniu śmietankowego 100 g cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego   2 łyżeczki cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki kaszy manny  jajko + łyżka mleka Lukier: 120 g cukru pudru  sok z cytryny  cynamon albo przyprawa do piernika do posypania  ...

Rewelacyjny jabłecznik

   Moja babcia piekła fantastyczne jabłeczniki! Były kruche i delikatne w smaku z dużą ilością nadzienia - uwielbiałam je :D Moja wersja jest nieco inna, ale wygląd i smak kojarzy mi się właśnie z dzieciństwem. Zapraszam! Składniki:  Ciasto: 600 g mąki (przesianej) 300 g zimnego masła 200 g cukru pudru  100 g sera śmietankowego 2 jajka  ew. 1 łyżka zimnej wody   Nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek  450 ml soku jabłkowego  2 opakowania budyniu śmietankowego  1/2 opakowania galaretki agrestowej  1 łyżka rumu  sok z jednej cytryny  100 g cukru przy kwaśnych jabłkach; 50 g cukru przy słodkich jabłkach 2 łyżki kaszy manny  jajko+ 1 łyżka mleka Lukier: 100 g cukru pudru  kilka kropel soku z cytryny  płatki migdałowe do posypania   Forma 43 x 25 cm       Wszystkie składniki ciasta zagnieść, utworzyć kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na go...

Ciasto straciatella z wiśniami

     Bardzo fajne i szybkie ciasto. Dzięki dodatkowi oleju ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Nie obędzie się bez pysznych dodatków czekolady, wiśni, rumu i kruszonki orzechowej.  Składniki:  6 jajek  1 szklanka cukru  2 szklanki mąki krupczatki  1 szklanka oleju  1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki rumu  100 g czekolady gorzkiej ( drobno pokrojonej) około 300 g wiśni umytych i wydrylowanych Kruszonka: 100 g masła temp. pokojowa 150 g mąki  80 g cukru  50 g orzechów włoskich albo laskowych        Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno żółta. Następnie dodajemy na przemian olej i mąki z proszkiem. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy łyżkę białek do masy mieszamy do połączenia następnie wkładamy pozostała resztę. Do ciasta dodajemy rum i kawałki czekolady mieszamy do połączenia składników. Masę ...

Muffinki z borówkami i kokosem

Świetne połączenie borówek, wiórków kokosowych i czekolady. Polecam są pyszne! Składniki na 24 sztuki:  420 g przesianej mąki 150 g cukru  100 g wiórków kokosowych  100 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki soli  mokre: 2 jajka 175 ml oleju  320 ml mleka  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g borówek       W jednej misce wymieszać suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych wlewamy mokre, dodajemy borówki i chwile mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek tak do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25-30 minut.