Przejdź do głównej zawartości

Ciasto straciatella z truskawkami






       Czasami mam po prostu lenia i nie chce mi się stać i układać kolejnych warstw. Czasami mam po prostu ochotę na zwykłe, babkowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. Nieskomplikowane, smaczne i wraz z pieczeniem gotowe w godzinę. Jeśli macie takie same leniwe dni to zachęcam do wypróbowania przepisu :D



Składniki: 
  • 200 g mąki 
  • 150 g mąki krupczatki 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 500 ml maślanki 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 80 g gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 250 g truskawek 

Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem



           W misce wymieszaj mąki, cukier i sodę. W drugiej misce wymieszaj maślankę, jajka i olej. Do mąki wlej mokre składniki i wymieszaj. Do ciasta dodaj drobno pokrojona czekoladę, wymieszaj i przelej do foremki. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki truskawki. Piecz do suchego patyczka około 40-45 minut w 180*C. przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.






Komentarze

  1. "Najzwyklejsze" ciasta są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z gałką lodów ciacho stworzyłoby duet idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz te truskawki tak czarują! W tym cieście musiały być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe jest to ciasto. Chociaż ostatnio mam zdecydowany przesyt truskawek to i tak bym się na niego skusiła :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdy ma takie dni;) Co nie zmienia faktu, że właśnie takie ciasta są przepyszne;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham połączenie truskawek i czekolady! Ciasto w sam raz dla mnie:)
    Śliczne zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne i szybkie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie wypieki z truskawkami lub rabarbarem biorę w ciemno! Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta z truskawkami a i czekolada na pewno świetnie tutaj pasowała :D Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proste, bardzo apetyczne i z truskawkami, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz