02.09.2014

Tort "Melba"






        Pyszny i delikatny jak chmurka tort Melba. Wypełniony dużą ilością malin i brzoskwiń. Jest łatwy i bardzo prosty w przygotowaniu nie potrzeba jakiś większych zdolności cukierniczych.
Polecam, tort znika w szybkim tempie :D



Składniki: 

Biszkopty 3 sztuki:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • 9 łyżek mąki 
  • proszek do pieczenia 
tortownica 25 cm, pergaminem wykładamy tylko dno

Krem:
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1 galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 300 g serek homogenizowany naturalny 
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru 
 Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń 
  • 250 g malin + do dekoracji 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny 


       Biszkopty: 2 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy 2 żółtka i 1 łyżkę oleju, miksujemy do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodajemy 3 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, przelewamy do foremki, wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 12-15 minut. Studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami.
       Nadzienie: Każdą galaretkę z osobna rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy aż zacznie tężeć. 2-3 brzoskwinie odkładamy do dekoracji a resztę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do sitka żeby obciekły z soku.
Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy jogurt, serek i cukier puder. Mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy galaretkę pomarańczową a do drugiej truskawkową. Masa musi częściowo stężeć, nie może być rzadka ani mocno sztywna bo będziemy mieli problem z wyłożeniem na ciasto.
       Wykończenie: Sok z brzoskwiń mieszamy z odrobina wody. Na paterze układamy biszkopt delikatnie nasączamy, następnie wykładamy połowę masy z galaretką  pomarańczową, brzoskwinie, druga część masy pomarańczowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, leciutko nasączamy, i na to połowa masy z galaretka truskawkową, na niej układamy maliny, przykrywamy masą. Na koniec przykrywamy trzecim biszkoptem.Wkładamy do lodówki. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fiks albo żelatynę, mieszamy i wykładamy na wierzch tortu. Dekorujemy polówkami brzoskwiń i malinami.

* Jeśli tort zostanie zjedzony w jeden dzień to nie ma potrzeby dodawania zagęszczacza go śmietany.
* Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, cały czas mieszając rozpuszczamy. Gdy przestygnie dodajemy do śmietany.
* Biszkopty możemy upiec dzień wcześniej.





20 komentarzy:

  1. Fantastyczny tort :) Z wielką chęcią bym skosztowała go :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszni i lekki jak chmurka, piję właśnie kawę i ....rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolory! Pierwsze zdjęcie wygląda jak pocztówka z wakacji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten tort jest rewelacyjny *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super :-) wygląda pysznie i zjadłabym kawałek. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana, przegoń te chmury tą piękną, pyszną "Melbą" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjawiskowy! Jest co podziwiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaaaki cudowny<3 Wygląda tak lekko i puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i pyszny! Wygląda naprawdę bardzo delikatnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda wspaniale, taki letni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomicie wygląda! Nie robiłam jeszcze takiego tortu. Super.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozmarzyłam się, gdyby tak dzisiaj przyniósł mi je ktoś nie odmówiłabym mimo diety :)

    OdpowiedzUsuń
  13. i po co mi dieta.... wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. DELIKATNE JAK OSTATNI POWIEW LATA, KOLOROWE JAK JESIENNE LIŚCIE:-)
    POZDRAWIAM ZNAJOMĄ Z TYGLA
    PAN KAJMAKOWY;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wygląda! Może to dzięki niemu, znaczy tobie że zrobiłaś taki piękny tort wróciło lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam,.. aż pociekła mi ślinka... BOMBA!

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto jest rewelacyjne, robiłam je i przyznam że znika w mgnieniu oka. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wzbudził moje pożądanie ;P

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...