12.09.2014

Ciasto z figami z białą czekoladą






        Klasyczne ciasto ucierane, ale tym razem wzbogacone kardamonem i rozpuszczoną białą czekoladą dzięki której ciasto nabiera bardzo ale to bardzo mlecznego smaku.Nie wiedziałam czy wyjdzie, ale udało się znakomicie! Jest mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Sezon na figi trwa i można je kupić za naprawdę niewielkie pieniążki więc polecam ten owoc bo jest naprawdę bardzo smaczny a jeśli ktoś nie ma ochoty na nie to możemy wykorzystać gruszki.




Składniki: 
  • 220 g przesianej mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g drobnego cukru albo 150 g cukru pudru 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 100 g białej czekolady 
  • 3 łyżki śmietany kremówki (ostatecznie mleka)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 4 figi 

Tortownica 21 cm, pergaminem wyłożone tylko dno.


        W misce mieszamy mąki, sodę i kardamon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem, następnie na przemian dodajemy jajko, mąka, jajko, mąka....Ucieramy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy białą czekoladę i śmietanę. Chwilę mieszamy. Przekładamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy ćwiartki fig, lekko dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C pieczemy około 40-55 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu możemy posypać cukrem pudrem  albo polać rozpuszczona białą czekoladą.

Ciasto możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku około 5-7 dni.











22 komentarze:

  1. Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze ciasta z figami, ale Twoje wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę, pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też przepis bardzo się podoba;)) Chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciacho i ten talerzy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Figa i biała czeko? Niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z figami nie jest nam znane, ale tak wygląda, że od razu sięgamy po 2 kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj te figi mnie dzisiaj prześladują, wszędzie je widzę :-) pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba najwyższa pora spróbować fig :) Nigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda...aż mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę spróbować :) Smaku mi narobiłaś tym ciachem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam świeże figi! Zaraz będę wyjmowała z piekarnika tartę z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam ciasta z figami :) chyba będę musiała to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo, zrobię takie :) Wygląda bosko - kardamon, biała czekolada, figi... Czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Figi to świetny dodatek do ucieranych ciast....pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne ciasto. Wybieram wersję z figami. Pięknie wygląda. Myślę, że dodanie kardamonu fantastycznie poprawiło smak tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak musi smakować niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz takimi pysznościami! Spać nie będę mogła!

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu, wspaniałe zdjęcia i ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale kusisz:) Uwielbiam figi więc kawałek takiego ciasta z przyjemnością bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  21. co za zdjęcia!!! wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne ... i ciasto i zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...