21.09.2014

Jabłecznik pod migdałową pierzynką





     Jedno z tych ciast przy których można się zapomnieć. Tu jeden kawałeczek, tu drugi a może i trzeci wpadnie :D Dlatego warto się dzielić tym bardziej, że ciasto jest pyszne a i łatwe w przygotowaniu.



Składniki: 
  • 100 g zimnego masła 
  • 200 g mąki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody 
Nadzienie:
  • 100 ml oleju 
  • 120 g cukru pudru 
  • 100 g zmielonych migdałów (blanszowanych)
  • 25 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu 
Dodatkowo:
  • 400 g jabłek 
  • migdały do posypania 
  • cukier puder do posypania


Forma do tart 21 cm


        Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy wodę). Ciasto układamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy do rozmiaru blaszki. Przekładamy i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie przykrywamy pergaminem, obciążamy ryżem, grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, wyjmujemy zdejmujemy pergamin i wkładamy z powrotem na 10 minut.
        Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na najwyższych obrotach około 3 minut.
Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika układamy jabłka, wlewamy nadzienie, posypójemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta musi zrobić się złoty). Studzimy a przed podaniem posypójemy cukrem pudrem.


* Blanszowanie: migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę. Wrzucamy migdały na suchą patelnie i chwilę prażymy aż zrobią się suche. Możemy też rozłożyć migdały na papierowym ręczniku i poczekać aż wchłonie wilgoć.






23 komentarze:

  1. Zgadzam się! Takie ciasta są zgubne ale warto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wygląda na łatwe i mega dobre :D
    Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny jabłecznik, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę i ten jabłecznik i tą pierzynkę i w ogóle całe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podprowadzam przepis na to cudo i zaraz robię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie. Aż zapragnęłam kawałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis na tartę :-) wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wygląda i kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jesień za ten zapach ciast z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jednym kawałku bym nie poprzestała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I jabłka i migdały...Na takie pyszności to i ja się piszę. Wystarczy dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto, to coś dla mnie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. ahhh... kocham połączenie jabłko-migdał!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami, a tak pięknemu wprost trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o matulu.. jabłecznik w takiej oprawie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja ustawiam się w kolejce po kawałek ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmmmmm, wygląda bosko ten jabłecznik. Mam na niego wielką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...