17.09.2014

Fit tarta ze śliwkami





       Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale!



Składniki:
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich 
  • 150 g cukru dark muscovado 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 350 g śliwek pokrojonych w kostkę 
  • 100 g orzechów pecan albo włoskich 

Forma do tart 26 cm


        Mielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól i jeszcze raz wszystko razem mielimy. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie przykrywamy pergaminem do pieczenia, wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C.
       Nadzienie: W misce mieszamy jogurt, jajka, przyprawy, miód. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodajemy pokrojone śliwki i pokrojone orzechy. Spód wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin i wlewamy nadzienie. Pieczemy do ścięcia masy około 25-30 minut.

* Cukier dark muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
* Śliwki możemy zastąpić gruszkami albo jabłkami 
* Możemy płatki żytnie zamienić na owsiane






24 komentarze:

  1. Mniam ale pysznie wygląda. Super zdrowy przepis, który z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tam, że fit, ważne, że smaczna!: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wspaniale się prezentuje, musiała być pyszna:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam słodkości lubimy, a fit słodkości jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki uwielbiam pod każdą postacią ! Tarta wygląda baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fit tarty są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fit czy też nie i tak wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo bardzo! Chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, oryginalna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na dodanie płatków do ciasta. Zdrowo i smacznie. A tarta pysznaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny przepis na spód :) a tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dodatek przypraw korzennych zawsze brzmi dobrze, a ze śliwkami to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna tarta :) musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, mam na nią chęć! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda ta tarta! Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  18. genialne ! :)

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. czy śliwki mrożone będą dobre, czy wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...