17.09.2014

Fit tarta ze śliwkami





       Dawno na blogu nie było zdrowszej wersji ciasta a więc najwyższa pora nadrobić zaległości. Spód do ciasta jest bardzo fajny można go wykorzystać do tart pieczonych jak i do tart na zimno. Jest kruchutki, delikatny i bardzo smaczny. A masa, masa jest śmietankowa z dodatkiem przypraw korzennych jeśli dołączymy do tego śliwki i orzechy no to po prostu musi smakować wspaniale!



Składniki:
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 2 szklanki płatków błyskawicznych żytnich 
  • 150 g cukru dark muscovado 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 350 g śliwek pokrojonych w kostkę 
  • 100 g orzechów pecan albo włoskich 

Forma do tart 26 cm


        Mielimy płatki błyskawiczne, mielimy migdały, dodajemy cukier, kakao, sól i jeszcze raz wszystko razem mielimy. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie przykrywamy pergaminem do pieczenia, wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180*C.
       Nadzienie: W misce mieszamy jogurt, jajka, przyprawy, miód. Gdy całość będzie dobrze wymieszana dodajemy pokrojone śliwki i pokrojone orzechy. Spód wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy pergamin i wlewamy nadzienie. Pieczemy do ścięcia masy około 25-30 minut.

* Cukier dark muscovado możemy zastąpić zmielonym cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.
* Śliwki możemy zastąpić gruszkami albo jabłkami 
* Możemy płatki żytnie zamienić na owsiane






28 komentarzy:

  1. Mniam ale pysznie wygląda. Super zdrowy przepis, który z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tam, że fit, ważne, że smaczna!: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wspaniale się prezentuje, musiała być pyszna:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam słodkości lubimy, a fit słodkości jeszcze bardziej

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki uwielbiam pod każdą postacią ! Tarta wygląda baaardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fit tarty są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fit czy też nie i tak wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo bardzo! Chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, oryginalna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na dodanie płatków do ciasta. Zdrowo i smacznie. A tarta pysznaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny przepis na spód :) a tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dodatek przypraw korzennych zawsze brzmi dobrze, a ze śliwkami to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna tarta :) musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, mam na nią chęć! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda ta tarta! Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  18. genialne ! :)

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. czy śliwki mrożone będą dobre, czy wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy można do spodu zamiast płatków użyć mąki żytniej?
    Ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz dodać tyle żeby powstała zwarta masa

      Usuń
  21. Czy można zamiast masła dać olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jeśli nie przeszkadza ci posmak i zapach kokosa w cieście.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...