Jak się nazywa tak też smakuje.Rewelacyjny tort pod względem smaku i przygotowania. Takiego biszkoptu pewnie jeszcze nie jedliście jest to połączenie skondensowanego mleka z mąką i jajkami. Niemożliwe a jednak wychodzi. Ciasto wychodzi wilgotne, mięsiste i nie ma potrzeby nasączania. A przy tym przygotowanie zajmuje 5 minut. Ciasto przełożone zostało kwaśną śmietaną, która w połączeniu z wanilią tworzy przepyszny duet. Całość jest niesamowita - lekko słodka, lekko kwaśna wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i tworzą Rewelacyjny tort.
Składniki ciasto:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (530g)
- 2 jajka
- 70 g mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 20 g kakao
- 25 g drobno pokrojonych orzechów (laskowe, włoskie, pekany)
- 1L kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Tortownica 18 cm
Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj mąkę i sodę. Miksuj wszystko 3 minuty. Podziel masę na 3 równe części. Do dwóch części dodaj po 10 g kakao a do trzeciej dodaj drobno pokrojone orzechy. Dno foremki wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Każdą warstwę piecz osobno w 200*C do suchego patyczka około 15 minut. Przestudź, jeśli ciasto lekko opadnie to nic się nie stało.
Krem: Do naczynia włóż śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt i nasionka z wanilii. Wszystko porządnie wymieszaj.
Przełożenie: Ciasto czekoladowe-warstwa kremu-ciasto orzechowe-warstwa kremu-ciasto czekoladowe-warstwa kremu-na koniec zmielone orzechy.
Włóż do lodówki na 8-12 godzin najlepiej na noc.
Jeśli smakuje jak wygląda to na pewno rewelka.
OdpowiedzUsuńMam pytanie co do kwaśnej śmietany.
Czy będzie nią każda śmietana 18%. Dla mnie każda śmietana jest raczej słodka, a nie kwaśna i nigdy nie wiem która to ma być ta kwaśna:).
Kwaśna śmietana jest gęsta słodka rzadka.
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńŚmietana 18%? Utrzymuje się bez problemu pod ciężarem ciasta?
Tak. Tak jak widzisz na zdjęciu :D
UsuńNazwa super, a i prezentacja wyśmienita :)
OdpowiedzUsuńHmm ciekawy przepis))
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten torcik - trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały tort! Jak się pięknie prezentuje. Ale bym go spróbowała. Chodzą za mną takie smaki... Już sam jego widok kusi ponadprzeciętnie. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNo rzeczywiście rewelka! Nigdy takiego tortu nie jadłyśmy i wręcz zaskoczyłaś nas tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda rewelacyjnie! :-)
OdpowiedzUsuń