Klasyka! Przepisu na to ciasto nie może zabraknąć na moim blogu. Uwielbiam szarlotkę sypaną jest to jedno z najprostszych ciast do zrobienia i bardzo szybkich dzięki czemu sprawdza się kiedy muszę przygotować coś pysznego dla niezapowiedzianych gości.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 kg. jabłek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka wymieszaj z cynamonem. W misce wymieszaj mąkę, kaszę, cukier i proszek. Suche składniki podziel na trzy części. Na spód tortownicy wysyp pierwszą część sypkich składników,wyłóż połowę jabłek, przykryj drugą częścią mąki na to reszta jabłek i przykryj pozostałą częścią suchych składników. Na wierzchu ułóż plasterki masła. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-45 minut. Wierzch powinien być lekko złoty. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Wieki nie jadłam szalotki. A tak uwielbiam! Sypana jest wspaniała. Taka delikatna... Rozpływa się w ustach. Mogę kawałek? Do herbatki przy okazji drugiego śniadanka będzie jak znalazł! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńKlasyka a ja jej jeszcze nie robiłam - hańba;)
OdpowiedzUsuńCudna! To moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńBoże szarlotka i do tego jeszcze taka ! Same pyszności
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńSiostra robi taką sypaną szarlotkę i jest pyszna :) Fajnie też wychodzi z gruszek : )
OdpowiedzUsuń