Najbardziej w tym dżemie podoba mi się kolor jest taki słoneczny i optymistyczny. Otwarcie takiego słoiczka w ciemne ponure, zimowe popołudnia może sprawić radość. Smak jest wyjątkowy oprócz owoców czujemy w nim przyprawy korzenne i intensywny smak pomarańczy. Dżem możemy wykorzystać do wypieków zamiast zwykłego puree dyniowego.
Składniki:
- 2,5-3 kg dynia
- 2 kg jabłek
- 2 pomarańcze
- cukier
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczka kardamonu
Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dynie pokrój na mniejsze kawałki, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka i dynię włóż do garnka. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Podgrzewaj owoce do momentu aż się nie rozpadną. Jeśli owoce wypuszczą mało soku można podlać je wodą. Dżem będzie gładki jeśli pod koniec zblendujesz je na puree. Dodaj przyprawy i cukier. Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych. Ja dodałam około 150g. Gotowy dżem powkładaj do wyparzonych słoików. Do dużego garnka włóż ściereczkę ustaw słoiki i wlej wodę tak do 1/2 wysokości. Po zagotowaniu gotuj 10 minut. Wyłóż z garnka i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Uwielbiam wszystko gdzie jest nutka korzenna:)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Moja mama raz taki robiła. Z samym cynamonem, bez kardamonu. Był bardzo dobry. No i ten kolorek miał taki intensywny, piękny :) Natura jednak potrafi wyczarować prawdziwe wspaniałości kolorystyczne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWow, ale super! Już go widzę w mojej owsiance ;)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie kilka słoiczków byśmy przygarnęły! :D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe przetwory:D
OdpowiedzUsuńale super ciasteczka, nie znałam takich :)
OdpowiedzUsuń