Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami i bezą






    Przepyszne ciasto do kawki. Już takie jesienne ze śliwkami, orzechami i nutką kardamonu.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 350 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 6 żółtek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Beza:
  • 6 białek 
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo: 
  • 500-800 g śliwek najlepiej węgierek 
  • płaska łyżeczka kardamonu 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów 

Foremka 36x24 cm



             Wymieszaj w misce mąki i proszek do pieczenia. Rozetrzyj masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca wsypuj partiami mąki. Zagnieć je i wyłóż nim dno foremki. Na cieście ułóż wydrylowane śliwki skórką do ciasta. Śliwki posyp kardamonem.
          Beza: Ubij białka na sztywno, cały czas ubijając wsypuj pomalutku cukier i ubijaj do chwili aż piana będzie lśniąca a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Dodaj mąkę i wymieszaj. Pianę ułóż na śliwkach i posyp drobno pokrojonymi orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temp. do 160*C i piecz 30 minut.









Komentarze

  1. Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść ciasto ze śliwkami. Wprawdzie robię tylko drożdżówy, ale i tak bardzo mi spasowały tego rodzaju wypieki. Twoja beza jest dużo wykwintniejsza i z pewnością smakuje obłędnie. Piękna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie śliwki i bezy. No coś pysznego. Skąd zaczerpnęłaś inspiracji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Muszę takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Ciasto ze śliwkami piekę zwykle z kruszonką, ale wersja z beza wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie bezy ze śliwką musi być idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie da się ukryć, że śliwki w takim wydaniu smakują wybitnie :)
    Piękne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz