Przejdź do głównej zawartości

Powidła z gruszką i winem






          Takie proste i takie pyszne. Śliwki i gruszki świetnie do siebie pasują a ich smak został dodatkowo podkręcony winem. Polecam nie tylko do kanapek czy tostów, powidła rewelacyjnie pasują do koziego sera. Mniamm
A, i żeby jeszcze bardziej podkręcić smak powideł  można dodać 1/4 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu :D



Składniki:
  • 2 kg śliwek węgierek 
  • 1 kg gruszek 
  • 100 ml półsłodkiego wina ( u mnie Marsala) 


                 Śliwki umyj i wyjmij pestki. Gruszki obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do foremki polej winem i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piecz aż się rozpadną i uzyskasz odpowiednią konsystencję. Przełóż do wyparzonych słoików i ustaw do góry dnem.




Komentarze

  1. Lubię takie dodatki do zwykłych powideł. Choć nie mam nic do tych bez niczego, ale wino na pewno im dobrze robi na smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby alkoholu nie lubimy ale winko w takich zacnych powidłach mogłoby być całkiem smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być wybitnie smaczne :) Uwielbiam takie powidełka :) Z winem jednak chyba jeszcze nie próbowałam... Kuszą :D Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...