Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami i bezą






    Przepyszne ciasto do kawki. Już takie jesienne ze śliwkami, orzechami i nutką kardamonu.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 350 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 6 żółtek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Beza:
  • 6 białek 
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo: 
  • 500-800 g śliwek najlepiej węgierek 
  • płaska łyżeczka kardamonu 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów 

Foremka 36x24 cm



             Wymieszaj w misce mąki i proszek do pieczenia. Rozetrzyj masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca wsypuj partiami mąki. Zagnieć je i wyłóż nim dno foremki. Na cieście ułóż wydrylowane śliwki skórką do ciasta. Śliwki posyp kardamonem.
          Beza: Ubij białka na sztywno, cały czas ubijając wsypuj pomalutku cukier i ubijaj do chwili aż piana będzie lśniąca a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Dodaj mąkę i wymieszaj. Pianę ułóż na śliwkach i posyp drobno pokrojonymi orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temp. do 160*C i piecz 30 minut.









Komentarze

  1. Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść ciasto ze śliwkami. Wprawdzie robię tylko drożdżówy, ale i tak bardzo mi spasowały tego rodzaju wypieki. Twoja beza jest dużo wykwintniejsza i z pewnością smakuje obłędnie. Piękna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie śliwki i bezy. No coś pysznego. Skąd zaczerpnęłaś inspiracji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Muszę takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Ciasto ze śliwkami piekę zwykle z kruszonką, ale wersja z beza wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie bezy ze śliwką musi być idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie da się ukryć, że śliwki w takim wydaniu smakują wybitnie :)
    Piękne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok