Przejdź do głównej zawartości

Dżem truskawka & ananas





            Objadłam się truskawkami teraz przyszła pora na zamknięcie tych pysznych owoców w słoikach. Oprócz klasycznego dżemu truskawkowego mam ochotę ma mixy owocowe. Połączenie truskawek z egzotycznym owocem jakim jest ananas było świetnym pomysłem. Dżem wyszedł przepyszny, owoce świetnie dopasowały się do siebie :D Polecam!




Składniki: 
  • 2 kg truskawek 
  • 1 dojrzały ananas 
  • cukier do smaku 


           Truskawki umyj, obierz z szypułek i włóż do garnka. Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę, dorzuć do truskawek. Podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby nie przypalić. Podgrzewaj do chwili aż owoce się rozpadną, sok odparuje a masa zgęstnieje. Jeśli chcesz mieć bardziej gładką  konsystencję wystarczy zmiksować. Dodaj cukru do smaku. Ilość cukru zależy od upodobać smakowych i od tego jakie słodkie były owoce. Jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć i ustaw słoiki do góry dnem.






Komentarze

  1. Takiego połączenia smakowego jeszcze chyba nie jadłam :) Ale podoba mi się. Na pewno jest słodko, nieco egzotycznie i pysznie. Pozdrawiam cieplutko :)
    PS: Przefajne etykietki do zamocowania przy słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju dżemy, Twój ma przepiękny, intensywny kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. nic, tylko smarować kanapeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z naleśnikami na pewno smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie! Chętnie spróbowałabym miksu ananasa i truskawek:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie łączyłyśmy tych dwóch owoców :D Musi ciekawie smakować taka mieszanka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale będzie otworzyć w zimie słoiczek z takim dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. boski! :) wyjadłybyśmy cały łyżeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie juz pora na zamykanie do słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj zjadła bym sobie takiego dżemiku

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie chcesz może podarować mi słoiczka? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Truskawka i ananas? To musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawe połączenie jak na dżem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz