Przejdź do głównej zawartości

Młode ziemniaki zapiekane w sosie szpinakowym






              Przepyszne młode ziemniaczki polane sosem szpinakowym i zapieczone. Ziemniaczki mogą stanowić osobne danie a świetnie też będą pasować do pieczonej ryby abo polędwiczki.




Składniki:


Szpinak:
  • 0,5-1kg świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • odrobina masła i oleju do smażenia 
 Sos beszamelowy:
  • 30 g masła 
  • 20 g mąki 
  • 300 ml mleka 
  • 40 g parmezanu, grana padano
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1,5-2 kg ziemniaków (najlepsze są małe groszki) 


           Szpinak: Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj drobno pokrojony czosnek i umyty, przebrany szpinak. Smaż do chwili aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
           Sos: Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż. Uważaj żeby nie przypalić mąki. Cały czas mieszając pomalutku i partiami wlewaj mleko ( wlej odrobinę mleka, wymieszaj do połączenia i znowu wlej odrobinę mleka i mieszaj do połączenia. W przeciwnym razie powstaną grudki). Do sosu włóż szpinak, 30 g parmezanu wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
           Ziemniaki: Małe ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć większe należy obrać i przekroić na pół. Ugotuj je al`dente w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem i posyp resztą sera. Piecz 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu zmień tryb pieczenia na górną grzałkę z rożnem. Piecz jeszcze 10 minut aż wierzch się zarumieni.






Komentarze

  1. Młode ziemniaczki to ja absolutnie na każdy sposób podania mogę zjeść. Pysznotka. A sos szpinakowy jest mi nieznany do ziemniaczków. Spróbowałabym :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest idealny, wiosenny obiad :) marzy nam się taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Młode ziemniaczki, to jest to :D Super danie, które niestety bez piekarnika nam nie wyjdzie takie samo :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajajaj, świetny pomysł! Aż mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę jakie ciekawe danie, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś mi się zdaje, że do tej potrawy to najlepiej takie drobniutkie bardzo ziemniaczki, prawda? Efektowniej i jakoś tak bardziej by mi pasowały, niż pokrojone większe sztuki. Szpinak to za mną chodzi jak szalony :)
    usfoody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Młode ziemniaczki to mistrzostwo świata! Zawsze o tej porze roku królują na moim stole - prawie codziennie. W wersji powyżej jeszcze nie próbowałem ale z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam młode ziemniaczki :) bardzo fajne danie na lekki obiad, podałabym z kefirem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No takich ziemniaczków to ja bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  10. raj dla podniebienia. ziemniaki i szpinak - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej! Ale mi narobiłaś smaku! Jako ziemniakoholik jestem zachwycona tym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak to ostatnio moja mała miłość! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham młode ziemniaczki,3

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł :) uwielbiam i młode ziemniaki i szpinak, ale nie zapiekałam ich jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie dania :) Muszę spróbować tej wersji bo nigdy na taką odsłonę ziemniaków nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok