Przejdź do głównej zawartości

Młode ziemniaki zapiekane w sosie szpinakowym






              Przepyszne młode ziemniaczki polane sosem szpinakowym i zapieczone. Ziemniaczki mogą stanowić osobne danie a świetnie też będą pasować do pieczonej ryby abo polędwiczki.




Składniki:


Szpinak:
  • 0,5-1kg świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • odrobina masła i oleju do smażenia 
 Sos beszamelowy:
  • 30 g masła 
  • 20 g mąki 
  • 300 ml mleka 
  • 40 g parmezanu, grana padano
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1,5-2 kg ziemniaków (najlepsze są małe groszki) 


           Szpinak: Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj drobno pokrojony czosnek i umyty, przebrany szpinak. Smaż do chwili aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
           Sos: Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż. Uważaj żeby nie przypalić mąki. Cały czas mieszając pomalutku i partiami wlewaj mleko ( wlej odrobinę mleka, wymieszaj do połączenia i znowu wlej odrobinę mleka i mieszaj do połączenia. W przeciwnym razie powstaną grudki). Do sosu włóż szpinak, 30 g parmezanu wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
           Ziemniaki: Małe ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć większe należy obrać i przekroić na pół. Ugotuj je al`dente w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem i posyp resztą sera. Piecz 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu zmień tryb pieczenia na górną grzałkę z rożnem. Piecz jeszcze 10 minut aż wierzch się zarumieni.






Komentarze

  1. Młode ziemniaczki to ja absolutnie na każdy sposób podania mogę zjeść. Pysznotka. A sos szpinakowy jest mi nieznany do ziemniaczków. Spróbowałabym :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest idealny, wiosenny obiad :) marzy nam się taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Młode ziemniaczki, to jest to :D Super danie, które niestety bez piekarnika nam nie wyjdzie takie samo :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajajaj, świetny pomysł! Aż mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę jakie ciekawe danie, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś mi się zdaje, że do tej potrawy to najlepiej takie drobniutkie bardzo ziemniaczki, prawda? Efektowniej i jakoś tak bardziej by mi pasowały, niż pokrojone większe sztuki. Szpinak to za mną chodzi jak szalony :)
    usfoody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Młode ziemniaczki to mistrzostwo świata! Zawsze o tej porze roku królują na moim stole - prawie codziennie. W wersji powyżej jeszcze nie próbowałem ale z pewnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam młode ziemniaczki :) bardzo fajne danie na lekki obiad, podałabym z kefirem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No takich ziemniaczków to ja bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  10. raj dla podniebienia. ziemniaki i szpinak - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej! Ale mi narobiłaś smaku! Jako ziemniakoholik jestem zachwycona tym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak to ostatnio moja mała miłość! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham młode ziemniaczki,3

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł :) uwielbiam i młode ziemniaki i szpinak, ale nie zapiekałam ich jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie dania :) Muszę spróbować tej wersji bo nigdy na taką odsłonę ziemniaków nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz