Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ucierane z czereśniami






           Pyszne, mięciutkie ciasto ucierane z dodatkiem moich ulubionych owoców. Jeśli chcemy owoce możemy zmieniać w zależności od sezonu. Ciasto jest tak dobre że będzie pasowało do wszystkich. Przepis jest na dużą blachę, jest podzielne i możemy nim poczęstować większą ilość gości :D



Składniki: 
  • 250 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 6 jajek temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • około 350-400 g wydrylowanych czereśni 

foremka 24x36 cm


         Mąkę i sodę przesiej i odstaw na bok. Masło ucieraj z cukrem do chwili jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtko i rozetrzyj do połączenia się z masłem. Dodawaj kolejne żółtka. Białka ubij na sztywno. Do masy maślanej dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj. Gdy piana połączy się z masą dodaj resztę białek i wymieszaj. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Wierzch ciasta powinien mieć jasny, złoty kolor. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Ciasto z czereśniami? Nie przypominam sobie, żebym kiedyś takie jadła. Mam nawet czereśnie na ogrodzie, więc okazja do przygotowania go w mojej kuchni nadarzyła się w zasadzie sama :D Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czereśnie?! Ach, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię ciasta z czereśniami i z wiśniami też. wygląda przepysznie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak z czekoladą :D Ale taka wersja z czereśniami nawet bardziej nam by odpowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze u mnie ciocia takie ciasto robiła ah sama pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. póki co w tym roku czereśnie jadłam tylko solo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam czereśni w tym roku, ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku jeszcze czereśni nie jadłam, ale ogólnie bardzo lubię :) Ciasto jak najbardziej trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi apetytu tym ciastem! Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam czereśniowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. W tym sezonie jeszcze nie jadłam czereśni. Koniecznie muszę je kupić:)
    Piękne ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  12. masz już czereśnie? <3 mmmm.. boskość!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze robię coś źle, ale ucierane ciasta mi nie wychodzą. Nie mniej jednak nie poddaję się, spróbuję Twojego przepisu :) Może z porzeczkami? Truskawkami? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. można kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i zdrowo :) polecam Ci blog Kcalmara, gdzie znajdziesz świetne fit desery :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ucierane ciasta. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok