Pyszne, mięciutkie ciasto ucierane z dodatkiem moich ulubionych owoców. Jeśli chcemy owoce możemy zmieniać w zależności od sezonu. Ciasto jest tak dobre że będzie pasowało do wszystkich. Przepis jest na dużą blachę, jest podzielne i możemy nim poczęstować większą ilość gości :D
Składniki:
- 250 g masła temp. pokojowa
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 szklanki mąki
- 6 jajek temp. pokojowa
- 10 łyżek mleka
- 2 łyżeczki sody
- około 350-400 g wydrylowanych czereśni
foremka 24x36 cm
Mąkę i sodę przesiej i odstaw na bok. Masło ucieraj z cukrem do chwili jego rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtko i rozetrzyj do połączenia się z masłem. Dodawaj kolejne żółtka. Białka ubij na sztywno. Do masy maślanej dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj. Gdy piana połączy się z masą dodaj resztę białek i wymieszaj. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj a na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Wierzch ciasta powinien mieć jasny, złoty kolor. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Uwielbiam czereśnie :)
OdpowiedzUsuńCiasto z czereśniami? Nie przypominam sobie, żebym kiedyś takie jadła. Mam nawet czereśnie na ogrodzie, więc okazja do przygotowania go w mojej kuchni nadarzyła się w zasadzie sama :D Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńJuż czereśnie?! Ach, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAle zapachniało :D
OdpowiedzUsuńpycha O.O
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta z czereśniami i z wiśniami też. wygląda przepysznie : )
OdpowiedzUsuńPyszne :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z czekoladą :D Ale taka wersja z czereśniami nawet bardziej nam by odpowiadała :)
OdpowiedzUsuńZawsze u mnie ciocia takie ciasto robiła ah sama pycha
OdpowiedzUsuńpóki co w tym roku czereśnie jadłam tylko solo :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam czereśni w tym roku, ale mi narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze czereśni nie jadłam, ale ogólnie bardzo lubię :) Ciasto jak najbardziej trafia w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu tym ciastem! Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czereśniowe wypieki!
OdpowiedzUsuńW tym sezonie jeszcze nie jadłam czereśni. Koniecznie muszę je kupić:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto:D
masz już czereśnie? <3 mmmm.. boskość!
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię coś źle, ale ucierane ciasta mi nie wychodzą. Nie mniej jednak nie poddaję się, spróbuję Twojego przepisu :) Może z porzeczkami? Truskawkami? :)
OdpowiedzUsuńmożna kawałeczek?:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i zdrowo :) polecam Ci blog Kcalmara, gdzie znajdziesz świetne fit desery :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ucierane ciasta. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuń