Przejdź do głównej zawartości

Rolada orzechowa






         Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej + do podsypania 
 Nadzienie:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 2 białka 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 50 g cukru pudru 

Keksówka 32 cm + pergamin do pieczenia



         Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku i wsypuj mąki. Gdy już dodasz całą mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.
       Nadzienie: Do białek dodaj ziarenka z wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszając wsypuj pomalutku zmielone orzechy. Gdy masa się połączy przełóż nadzienie na wcześniej przygotowane ciasto. Nadzienie rozsmaruj na całym cieście a następnie delikatnie zwiń. Jak ciasto gdzieś pęknie to nie panikuj nic się nie stanie, nadzienie nie wypłynie. Delikatnie przełóż do keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być złotawy. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Składniki trochę jak na rogale marcińskie - uwielbiam :)
    pysznie to wygląda i na pewno było niezłe - zazdroszczę talentu do pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto by się nie skusił na kawałek? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprostsze ciasta są zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie to wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka śliczna! Jakoś nigdy nie byłam fanką rolad, ale ta...no po prostu mega :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłaby świetna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no i drugie zdjęcie mówi same za siebie :D na pewno dobrze smakowało

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, bardzo apetyczna :) szkoda, że tak szybko zniknęła :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu obłęd! Nasza może nie była identyczna ale bo z mąki orkiszowej i mieliłyśmy orzechy włoskie z dodatkiem ziemnych ale ten smak pamiętamy do dziś (piekłyśmy 3 lata temu). Koniecznie musimy ją powtórzyć bo dzięki Tobie nie da nam to spokoju :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Już się nie raz przekonałam, że najprostsze zazwyczaj jest najlepsze! Rewelacyjna rolada! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniaaaam.. <3 <3 pooodziel się! :)
    Uwielbiam orzechowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda, na pewno smakowała obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. po prostu boska! :) tym orzechowym nadzieniem mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczna! Ja z roladą jestem na bakier, ale zjadłabym takiej <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz