Przejdź do głównej zawartości

Dojrzewające toruńskie pierniki





          Święta się zbliżają najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić ciasto do lodówki na 3 dni. Pierniczki są bardzo mięciutkie, bardzo korzenne i jak to w każdych tego typu wypiekach im dłużej poleżą tym są lepsze. Polecam jeszcze polukrować pierniczki albo dowolnie ozdobić.



Składniki: 
  • 300 g mąki pełnoziarnistej + do podsypania
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 jajko 
  • 200 g płynnego miodu (u mnie wielkokwiatowy)  
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli 

       Wszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki.
       Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk zrobi się miękkie i elastyczne). Jeśli ciasto bardzo mocno się klei możesz dosypać trochę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja zawsze wałkuje na pergaminie) na grubość około 0,5 cm wytnij dowolny kształt i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Piecz około 12-13 minut w 180*C.




Przepis pochodzi z gazety "Pani domu"

Komentarze

  1. Wspaniałe. Bardzo lubię zapach pieczonych pierników :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam wszelkiego rodzaju pierniki<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Dziękuję Olu za przepis, na pewno je upiekę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. superowe pierniczki! takich jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny i klasyczny smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne pierniczki, akurat zbieram przepisy na Swieta, jeszcze nie wiem co zrobie, te sa fajne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne, piękne zdjęcia :) ja dopiero zaczynam się zastanawiać nad świątecznymi przepisami :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Są piękne i takie idealne :D Pierniki kochamy tak samo mocno jak ciastka korzenne ale najbardziej lubimy pierniki z nadzieniem w postaci powideł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam jeszcze nigdy dojrzewających pierników, wyglądają rewelacyjnie! :) Powiedziałabym, że idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić, bo nigdy nie robiłam. A ciekawa jestem czym się różnią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pora się zabrać za jakieś pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne, jakie kształtne, jakie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje już też sobie dojrzewają... tylko dziwne że codziennie ich jest coraz mniej hm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Do dziś wspominam smak pierników z Torunia, może te będę je przypominać, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. W zeszłym roku robiłam podobne..... są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok