Przejdź do głównej zawartości

Dojrzewające toruńskie pierniki





          Święta się zbliżają najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić ciasto do lodówki na 3 dni. Pierniczki są bardzo mięciutkie, bardzo korzenne i jak to w każdych tego typu wypiekach im dłużej poleżą tym są lepsze. Polecam jeszcze polukrować pierniczki albo dowolnie ozdobić.



Składniki: 
  • 300 g mąki pełnoziarnistej + do podsypania
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 jajko 
  • 200 g płynnego miodu (u mnie wielkokwiatowy)  
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli 

       Wszystkie składniki na pierniczki wyłóż na stolnicę i zagnieć. Ciasto może się kleić. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i włóż na 3 dni do lodówki.
       Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i zagnieć jeszcze raz (ciasto jest twarde i mało elastyczne, dopiero pod wpływem zagniatania i ciepła rąk zrobi się miękkie i elastyczne). Jeśli ciasto bardzo mocno się klei możesz dosypać trochę mąki. Ciasto rozwałkuj (ja zawsze wałkuje na pergaminie) na grubość około 0,5 cm wytnij dowolny kształt i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Piecz około 12-13 minut w 180*C.




Przepis pochodzi z gazety "Pani domu"

Komentarze

  1. Wspaniałe. Bardzo lubię zapach pieczonych pierników :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam wszelkiego rodzaju pierniki<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Dziękuję Olu za przepis, na pewno je upiekę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. superowe pierniczki! takich jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny i klasyczny smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne pierniczki, akurat zbieram przepisy na Swieta, jeszcze nie wiem co zrobie, te sa fajne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne, piękne zdjęcia :) ja dopiero zaczynam się zastanawiać nad świątecznymi przepisami :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Są piękne i takie idealne :D Pierniki kochamy tak samo mocno jak ciastka korzenne ale najbardziej lubimy pierniki z nadzieniem w postaci powideł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie robiłam jeszcze nigdy dojrzewających pierników, wyglądają rewelacyjnie! :) Powiedziałabym, że idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić, bo nigdy nie robiłam. A ciekawa jestem czym się różnią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pora się zabrać za jakieś pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne, jakie kształtne, jakie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje już też sobie dojrzewają... tylko dziwne że codziennie ich jest coraz mniej hm... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Do dziś wspominam smak pierników z Torunia, może te będę je przypominać, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. W zeszłym roku robiłam podobne..... są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz