Przejdź do głównej zawartości

Babeczki z kremem speculoos





         Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z mąki gryczanej. Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników, ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony banale a z drugiej po spróbowaniu kubki smakowe warują :D




Składniki suche:
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Składniki mokre:
  • 2 jajka 
  • 100 ml oleju 
  • 200 ml mleka 
 Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki kremu speculoos przepis TU 
  • 1 płaska łyżka cukru pudru 
  • 2 ciasteczka speculoos do dekoracji  
Z podanych składników wyszło 12 babeczek


          W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych składników przelej mokre i wymieszaj. Przelej do foremek tak do 3/4 wysokości i upiecz do suchego patyczka około 20-23 minuty w 180*C. Przestudź.
        W misce zmiksuj serek, krem i cukier. Najlepiej przy pomocy płaskiego noża nakładaj krem na babeczki. Na koniec posyp pokruszonymi ciasteczkami.





Komentarze

  1. Poproszę 1 do kawy :) Akurat teraz by się przydała :) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację! Mąka gryczana idealnie nadaje się do korzennych wypieków :)
    Jejku ten krem to poezja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Zjadłabym teraz z chęcią chociaż jedną. Podzielisz się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krem Speculoos, krem z jego dodatkiem musi być wyśmienity! No i babeczki wyglądają pięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwszy raz słysze o takim kremie ! :)

    ale zaciekawiłaś mnie :)
    zapraszam w wolnej chwili do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże! Czy istnieje coś piękniejszego i smaczniejszego?! Daaaj jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o matulu.. aleś mi smaka narobiła.. toć to musi być cudowne połączenie smakowe.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podkradam jedną!!!! Albo dwie, a co tam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym Was wszystkich poczęstowała, ale były tak dobre że rozeszły się w jeden dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne! Zjadłabym wszystkie :) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! też muszę spróbować użyć mąki gryczanej w jakimś korzennym wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajne babeczki w świątecznym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczna propozycja, na Święta jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Babeczki prezentują się wspaniale, Z chęcią spróbowałabym jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają naprawdę bardzo, bardzo kusząco !

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ pyszne babeczki! I to jeszcze z moim ukochanym kremem <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok