Przejdź do głównej zawartości

Rolada orzechowa






         Czasami najprostsze ciasta są najlepsze :D Samo ciasto jest bardzo kruche, delikatne i maślane. Nadzienie bardzo orzechowe. Jak to połączymy wyjdzie nam coś pysznego.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej + do podsypania 
 Nadzienie:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 2 białka 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 50 g cukru pudru 

Keksówka 32 cm + pergamin do pieczenia



         Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku i wsypuj mąki. Gdy już dodasz całą mąkę ucieranie stanie się trudne dlatego przenieś masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne i sprężyste. Na blacie połóż spory kawałek pergaminu, oprósz mąką, przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj na kształt prostokąta mój miał wymiar 42x27 cm.
       Nadzienie: Do białek dodaj ziarenka z wanilii i ubij je na sztywno. Następnie wsyp cukier i ubijaj jeszcze 3 minuty aż cukier się rozpuści. Delikatnie mieszając wsypuj pomalutku zmielone orzechy. Gdy masa się połączy przełóż nadzienie na wcześniej przygotowane ciasto. Nadzienie rozsmaruj na całym cieście a następnie delikatnie zwiń. Jak ciasto gdzieś pęknie to nie panikuj nic się nie stanie, nadzienie nie wypłynie. Delikatnie przełóż do keksówki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być złotawy. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Składniki trochę jak na rogale marcińskie - uwielbiam :)
    pysznie to wygląda i na pewno było niezłe - zazdroszczę talentu do pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto by się nie skusił na kawałek? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprostsze ciasta są zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepięknie to wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka śliczna! Jakoś nigdy nie byłam fanką rolad, ale ta...no po prostu mega :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłaby świetna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no i drugie zdjęcie mówi same za siebie :D na pewno dobrze smakowało

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, bardzo apetyczna :) szkoda, że tak szybko zniknęła :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu obłęd! Nasza może nie była identyczna ale bo z mąki orkiszowej i mieliłyśmy orzechy włoskie z dodatkiem ziemnych ale ten smak pamiętamy do dziś (piekłyśmy 3 lata temu). Koniecznie musimy ją powtórzyć bo dzięki Tobie nie da nam to spokoju :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Już się nie raz przekonałam, że najprostsze zazwyczaj jest najlepsze! Rewelacyjna rolada! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniaaaam.. <3 <3 pooodziel się! :)
    Uwielbiam orzechowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda, na pewno smakowała obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. po prostu boska! :) tym orzechowym nadzieniem mnie kupiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczna! Ja z roladą jestem na bakier, ale zjadłabym takiej <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok