Przejdź do głównej zawartości

Paszteciki z kapustą i grzybami





         Jeśli mamy trochę więcej kapusty z grzybami warto ją wykorzystać na zrobienie pasztecików. Są bardzo dobrym dodatkiem do barszczyku i jako przekąska. Do pięciu dni ze spokojem nam wytrzymają, wystarczy zawinąć je w folie a jak tylko najdzie nas potrzeba zjedzenia wystarczy włożyć je na 5 minut do gorącego piekarnika i po chwili są gotowe (na zimno też są dobre ale na ciepło jeszcze lepsze! :D ). Nadmiar możemy zamrozić. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo dobrze się z nim pracuje. Jest drożdżowe ale nie musimy czekać na wyrośnięcie. Zamiast kapusty i grzybów możemy wykorzystać inne nadzienia z mięsem mielonym, szpinakiem, pieczarkami itp. Polecam są bardzo dobre!


Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciała bym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. 
Aby te święta pomimo okropnej pogody były pogodne, cudowne, rodzinne i przepełnione pysznościami.
Wesołych Świąt!

Pozdrawiam serdecznie Ola z rodziną :D


Składniki:
  • 1 kg mąki luksusowej + mąka do podsypania 
  • 250 g margaryny 
  • 1 jajko 
  • kwaśna śmietana (tyle ile mąka weźmie około 360g)
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
Przepis na nadzienie znajdziecie TU

Dodatkowo:
  • 1 jajko + łyżeczka mleka
  • ew. czarnuszka, mak, pestki do posypania

        Drożdże wkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i 100 ml ciepłej ale nie gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, sól i jajko. Należy to wszystko przemieszać nożem albo rękami. Na środku robimy dołek i wlewamy drożdże, mieszamy i  pomalutku dokładamy śmietany do momentu aż ciasto zacznie się zagniatać. Powinno być elastyczne i sprężyste. Jeśli klei się nam do rąk dodajemy odrobinę mąki. Wyrabiamy 3-5 minut.





      Stolnicę oprószamy mąką, bierzemy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3-5 mm. Na brzegu nakładamy nadzienie i zwijamy. Odcinamy nadmiar i dzielimy na równe prostokąty. Z resztą ciasta postępujemy tak samo. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypójemy ziarenkami. Pieczemy na złoty kolor w 180*C około 30 minut.




Żródło

Komentarze

  1. Wyglądają apetycznie :) ciekawe jak smakują... nigdy nie jadłyśmy nawet podobnych :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne nadziane :)
    Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne na święta no i jakie rumiane; )
    Tobie też wszystkiego dobrego!: *

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne paszteciki :-) cudownych Świąt pełnych magii i rodzinnego ciepła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszczu nie lubię ale pasztecikiem nigdy nie pogardzę :)
    Wesołych Świąt, smacznego jedzonka i bogatego Mikołaja! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne! Jeszcze raz Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne paszteciki! Zdrowych i spokojnych świąt, wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie tradycyjne w cieście drożdżowym najlepsze! Do barszczyku obowiązkowe ;)

    Radosnych, spokojnych, rodzinnych i przepysznych Świąt Bożego Narodzenia! ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Radosnego świętowania i pogodnych świąt dla całej rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie!

    Wesołych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają pysznie, myślę, że w najbliższym czasie spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja je taaak kocham, a u mnie w domu w ogóle ich się nie robi :(
    pychooota!

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocze!
    Szczęśliwego 2015 roku!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz